Nyheter

Oacceptabelt att kommuner bryter mot lagen

Regeringen bör införa kraftigare sanktioner och ansvarsutkrävande mot kommuner som missköter sin äldreomsorg och inte följer lagar. Det skriver SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam på SVT Opinion.

Jan Arleij
Publicerad 2016-01-19

I samband med SVTs granskning av den minskande tillgången på särskilt boende pekar Christina Rogestam i debattartikeln på det faktum att en plats på ett särskilt boende är betydligt dyrare än vad stöd från hemtjänsten är, vilket verkar få många kommuner att vilja styra omsorgen till att ske i hemmet.

Ibland sker det på ett olagligt sätt.

– Exempelvis har Göteborgs stad de senaste åren struntat i att ordna platser på särskilda boenden trots att hundratals fått rätt till det och står i kö, skriver Christina Rogestam.

Böterna på några miljoner kronor motsvarar en bråkdel av kostnaden för att tillgodose platserna. Varken politiker eller tjänstemän ställs till svars för missförhållandena. Det är oacceptabelt, anser SPF Seniorerna.

– Vi uppmanar därför regeringen att från statligt håll införa betydligt kraftigare sanktioner och ansvarsutkrävande mot kommuner som missköter sin äldreomsorg och inte följer lagen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-01-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas