”Avgifterna till pensionerna måste höjas”
Nyheter | Pensioner

”Avgifterna till pensionerna måste höjas”

Dagens medelålders kommer att få en pension långt under halva slutlönen. Den varningen kommer nu från försäkringsfacket Forena.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-05

SPF Seniorerna får draghjälp i det opinionsbildande arbetet med att få till en översyn av pensionssystemet.

Forenas pensionspolitiska program har rubriken ”Pensionsreform 2024” och består av tre delar. Den första släpps i dag.

Snart 40 procent

I rapporten visas att de allmänna pensionerna bara fortsätter att sjunka om inget görs. Resultatet blir pensioner under 45 procent av slutlönen för alla födda efter 1971, och närmare 40 procent av slutlönen för milleniumgenerationen, hävdar man.

– De åtgärder Pensionsgruppen hittills föreslagit för att höja pensionerna räcker inte. Om målet fortfarande är allmänna pensioner på minst 60 procent av slutlönen krävs en riktig pensionsreform med höjd pensionsavgift, säger rapportens författare Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena.

Pensionsavgift

Bland förslagen finns återställd pensionsavgift till 18,5 procent av inkomsten, något som också SPF Seniorerna har krävt.

Förslaget innebär att pensionsavgiften ska återställas från 17,21 till 18,5 procent.

Pensionsrätten ska därmed motsvara 18,5 procent av en pensionsgrundad årsinkomst på högst 483 000 kronor.

Håkan Svärdman.

– Detta skulle höja inkomstpensionerna för dagens pensionärer med i genomsnitt 900 kronor per månad och med 1 500 kronor per månad för morgondagens pensionärer, säger Håkan Svärdman, som hävdar att en sådan höjning skulle minska behovet av grundskydd och även skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner.

Med återställd pensionsavgift kan också Pensionsgruppens planerade höjning av pensionsåldern ske i ett lägre tempo, menar Forena, vilket kan ge bättre framförhållning och planeringsmöjligheter för anställda och arbetsgivare.

Säkrare PPM

Forema vill också se en insättningsgaranti på premiepensionspengar.

– När det gäller premiepensionen föreslår vi en åldersanpassad riskprofil i de valbara fonderna i premiepensionssystemet, säger Håkan Svärdman. Förslaget går ut på att för sparare som fyllt 60 ska andelen aktier dras ned till förmån för räntebärande tillgångar, för att minska risken för värdeminskning av premiepensionen när spararen närmar sig pensionsåldern.

Forena vill också ha en insättningsgaranti i premiepensionssystemet för att ersätta pensionskapital som förskingras av oseriösa fondbolag.

Fler delar

De kommande två delarna behandlar tjänstepension respektive privat pensionssparande.

Det är Forena

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Målet är ”ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans”. Medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket inom försäkringsbranschen.

Här är rapporten.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-03-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas