Nyheter | Genombrott

Besked: 4,4 miljarder till sänkt pensionärsskatt

Regeringen sänker skatten för pensionärer med mer än vad som sagts tidigare. Skatteklyftan ska vara borta 2020.

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-13

Pensionärsskatt, skatt, pension, budgetDe två beskeden lämnade statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagseftermiddagen. Så här kommenterar SPF Seniorerna beskedet.

Den 1 januari 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år, enligt förslaget som ligger i regeringens budget för 2018.

Satsningen kostar statskassan 4,4 miljarder kronor.

Ekonomin går starkt

– Många av Sveriges pensionärer lever på alltför knappa marginaler. Att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten har därför varit ett viktigt mål för den socialdemokratiskt ledda regeringen sedan dag ett, sa Stefan Löfven.

Lika skatt handlar om ”anständighet”, fortsatte Magdalena Andersson.

– Vi lovade att ta bort den orättvisa skatteklyftan. Nu gör vi det tidigare än vad vi trodde var möjligt på grund av att vi fått ordning på statens finanser och att ekonomin går urstarkt.

– Och nu när ekonomin går bra ska den starka svenska ekonomin komma alla till del och därför tar regeringen större steg för att sänka skatten för pensionärer, sa Magdalena Andersson.

Genombrott

Datumet 13 september kan därmed skrivas in i pensionärsorganisationernas historieböcker. Ända sedan jobbskatteavdrag nummer ett infördes 2007 har man hårt kritiserat principen att pensionärer tvingas betala högre skatt än löntagare.

Nu ser man ut att ha lyckats få sittande regering att lyssna.

Upp till 17 000

Med sänkningen tas skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare nu bort helt för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden, i stället för det tidigare förslaget på upp till 14 000 kronor i månaden som regeringen la fram i våras.

Skatten sänks även för de pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad, jämfört med det tidigare förslaget på 30 000 kronor per månad.

Ett ytterligare steg ska också tas 2019 innan gapet helt kan slutas 2020, sa Magdalena Andersson på pressträffen som hölls i PROs lokaler i Handen söder om Stockholm.

Kostnaden för detta beräknas till ytterligare åtta miljarder kronor.

Förslaget

Skatteklyftan sluts helt upp till cirka 17 000 kronor i månaden och minskas upp till 35 000 kronor i månaden.

Det ger en skattesänkning på upp till 410 kronor i månaden vid en inkomst på cirka 17 000 kronor i månaden, beroende på vilken kommunalskattesats man har.

Förslaget berör 1,5 miljoner pensionärer, eller 75 procent av landets seniorer.

Tillsammans med förslaget om höjt bostadstillägg på upp till 470 kronor i månaden blir det enligt regeringen upp till, som allra mest, 900 kronor mer per månad för en ensamstående pensionär.

Dölj faktaruta

”Bra att man lyssnat på oss”

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas