Valfeber i seniortältet
Nyheter | Valet 2018 | Pensionärsskatt
Valår i Almedalen. Annika Strandhäll vs Acko Ankarberg Johansson. Foto Jan Arleij

Valfeber i seniortältet

Det slog gnistor mellan regering och opposition i seniorernas tält på Almedalens tredje dag.

Jan Arleij
Publicerad 2018-07-03

Almedalen präglas av vänlighet, mjuka tonfall och trevligt umgänge. Men ibland, och särskilt under ett valår, uppstår också en hel del riktigt heta diskussioner.

En sådan fick ett fullsatt Äldreforum uppleva när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson (KD) drabbade samman om pensionärsskatten.

”Kovändning”

Rubriken för seminariet, arrangerat av SeniorVärlden.com, var just ”Ekonomi och skattefrågor för seniorer”.

– Ni har varit alldeles för långsamma i att ta bort pensionärsskatten, sa Acko Ankarberg Johansson, vilket fick Annika Strandhäll att se rött:

– Men det var ju ni som under alliansåren införde skillnaden i beskattning av lön och pension! Er nya inställning är något jag välkomnar, men det är en kovändning. Erkänn det!

– Utan alliansregeringen hade pensionärer överhuvudtaget inte fått sänkt skatt, kontrade Acko Ankarberg Johansson. Det är vad det i grunden handlar om – ska vi ha höga eller lägre skatter i samhället.

Världens värsting

Debatten breddades när riksdagens äldsta ledamot Barbro Westerholm (L) och SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson äntrade scenen.

Äldres ekonomi handlar också om möjlighet att kunna fortsätta arbeta.

– Då måste ålderismen bekämpas, och vad gör regeringen här? undrade Barbro Westerholm. Världshälsoorganisationen WHO har visat att Sverige hör till världens värstingar när det gäller ålderism. Särskilt tydligt är det här hos arbetsgivarna.

Vända synen

Annika Strandhäll svarade att arbetsgivarnas motstånd mot överenskommelser för att få fler äldre att arbeta längre har varit en ”ögonöppnare”.

– Vi måste arbeta extremt aktivt för att vända synen på äldre. Politiken måste bidra brett och pensionärsorganisationerna likaså. Men det räcker inte, alla måste bidra.

Jan Arleij
Publicerad 2018-07-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas