Valrörelsen: Bra första halvlek för seniorer
Nyheter | Valet 2018 | Val 2018

Valrörelsen: Bra första halvlek för seniorer

En rad vallöften riktade till Sveriges seniorer har satt prägel på valrörelsens första hälft.

Jan Arleij
Publicerad 2018-06-19

Socialdemokraterna och Moderaterna har varit flitigast i att lova förbättringar till landets äldre.

Största överraskningen var kanske när Moderaterna övergav sin tidigare politik och nu säger sig prioritera lika skatt på lön och pension.

Trots ett kommande sjätte jobbskatteavdrag kommer skatteklyftan att försvinna genom motsvarande större sänkningar för pensionärer, försäkrar ledande moderater.

Något som det tycks bli debatt om, eftersom finansminister Magdalena Andersson (S) avfärdar Moderaternas sätt att räkna.

Stor framgång

Ett annat genombrott för mångårigt påverkansarbete från SPF Seniorernas sida kom när Socialdemokraterna gav beskedet att man går till val på att lagstifta om pensionärsråd i alla landets kommuner.

Äldreminister Lena Hallengren (S) säger till Senioren att det inte är någon motsats mellan kommunerna självstyre och lagstadgat krav på att pensionärsråd ska finnas. Ett besked som andas nyvunnen insikt, enligt SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Trög debatt

Men om frågan om det underfinansierade pensionssystemet – en av SPF Seniorernas högst prioriterade – kan ta sig in i valdebattens centrum återstår dock att se.

Ämnet är tekniskt och snårigt och svårt att diskutera i effektiva ”one-liners” som kan få snabba medier att nappa. Partierna bakom systemet, sex stycken, är knappast intresserade av att på allvar ha den debatten.

Äldreboenden

Ett annat viktig område för pensionärsorgnaisationerna är att något göra för att det ska bli fler särskilda boenden.

Kristdemokraterna har gått vidare på den linjen och utlovat en äldreboendemiljard till kommuner som bygger fler äldreboenden.

Dessutom vill man, precis som Moderaterna, med hjälp av dubbelt jobbskatteavdrag från 64 års ålder stimulera fler äldre att arbeta längre.

Mer att vänta

Återstår att se vad politikerveckan i Almedalen kan ge av äldrepolitiska besked från partierna.

I augusti kommer sedan de slutliga, skarpa beskeden i partiernas valmanifest.

Fler löften

Att tandvård ska vara möjlig att efterfråga för alla är en viktig fråga för SPF Seniorerna, och övriga pensionärsorganisationer. Vänsterpartiet har tagit upp frågan bland sina vallöften.

För att bryta äldres ensamhet går Socialdemokraterna till val på att öka anslagen till bland annat seniororganisationer och Riksidrottsförbundet.

Förutom att regeringen lagt förslag om ett tredje steg i sänkningen av pensionärsskatten har Socialdemokraterna spelat ut ett löfte om höjd pension.

 

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-06-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas