S och M i konflikt om pensionärsskatten
Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

S och M i konflikt om pensionärsskatten

Nu tävlar Socialdemokraterna och Moderaterna om vem som är bäst på att sänka prensionärernas skatter.

Jan Arleij
Publicerad 2018-06-15

Men det kan komma att bli svårt för väljarna att ta ställning när inte de två partiernas ekonomisk-politiska talespersoner är överens ens om sakinnehållet i varandras förslag.

Finansminister Magdalena Andersson (S) hävdar att Moderaternas politik innebär en ny skatteklyfta. Den försvinner ”absolut inte”:

– De följer på våra steg men de inför ett sjätte jobbskatteavdrag så blir det en ökad klyfta. Och det har Ulf Kristersson inte svarat ordentligt på. Varje gång man inför ett jobbskatteavdrag vidgas ju klyftan, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Sänker mer

Men Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det sjätte jobbskatteavdraget är inräknat i deras förslag som ska ta bort skatteklyftan.

– Vår skattesänkning är ju större än Socialdemokraternas. Det innebär att det är flera pensionärer som får sänkt skatt med Moderaterna jämfört med Socialdemokraterna och de som får sänkt skatt får också mer i plånboken jämfört med Socialdemokraterna.

– De vill ju under nästa mandatperiod sänka skatten med 8,5 miljarder och vi Moderaterna sänker den med 12,9 miljarder som helhet, säger Elisabeth Svantesson.

Samma svar

Ett likadant besked fick Senioren tidigare i veckan på frågan om hela klyftan verkligen försvinner trots införande av ett sjätte jobbskatteavdrag.

 

Här hittar du Seniorens rapportering inför valet 2018

Jan Arleij
Publicerad 2018-06-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas