Vill höja pensionerna
Bild från SVT
Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

Vill höja pensionerna

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar att höja pensionerna med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionärer. Utspelet kom på första maj.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-01

Vallöftet – som kostar fyra miljarder per år – gavs på ett äldreboende i Södertälje, strax innan det var dags för huvudtalet.

Löftet riktar sig inte till dem med allra lägst pensioner, utan dem som har jobbat kanske 40 år men ändå har svårt att få pensionen att räcka.

Pensioner ”för dåliga”

– Det är städare, lagerarbetare, butiksanställda, lastbilschaufförer och grundskolelärare, som jobbat ett helt arbetsliv. De ska ha det bättre, sa Stefan Löfven.
– Pensionerna är för dåliga. Har du slitit ett helt arbetsliv och ändå sitter där med så låg inkomst så att man inte känner en ekonomisk trygghet, då är det något som är fel.

600 i månaden

Vallöftet innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10 av dagens pensionärer i Sverige.

Mest får de som har mellan 11 000 och 14 000 i pension. De får enligt S-förslaget 600 kronor mer i månaden. Efter skatt blir det 5 000 kronor mer om året, enligt Stefan Löfven.

Trygghet

I sina huvudtal på första maj sa Stefan Löfven att han vill genomföra ”det största och starkaste trygghetspaketet i modern tid”.

I begreppet trygghet ingår enligt talet allt från trygghet mot brott och fler poliser till fler anställda i välfärden och – bättre pensioner.

Ingen oenighet, enligt M

Det finns egentligen ingen oenighet inom den parlamentariska pensionsgruppen om att pensionerna måste bli högre, kommenterar Moderaterna S-löftet om höjda pensioner.

– Jag tycker det är viktigt att man för en diskussion i pensionsgruppen om hur det ska ske, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

– Det kanske är genom höjda pensioner eller genom sänkta skatter, men jag tänker också att det måste inkludera fler yrkesgrupper än vad Socialdemokraterna presenterade 1 maj.

Dölj faktaruta

 

 

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas