KD lovar dyrt och heligt till landets seniorer
Ebba Busch Thor mötte seniorer i Kungsträdgården. Foto Jan Arleij
Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

KD lovar dyrt och heligt till landets seniorer

Kristdemokraterna spelade på tisdagen ut sina viktigaste vallöften till landets seniorer.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-08

Man valde att göra det på Seniordagen i Kungsträdgården i Stockholm, som till skillnad från förra året bjöd på strålande sommarväder och många besökare.

Sex löften har samlats i ett vad man kallar välfärdskontrakt för äldre.

– Vi vill säkerställa att de äldres intressen tas på allvar och prioriteras och det gör vi genom detta välfärdskontrakt för de äldre, sa partiledaren Ebba Busch Thor och skrev med penna bokstavligen under en affisch med de nedtecknade löftena.

Blir bindande

Det finns inga dagsfärska förslag i kontraktet men partiet förbinder sig tydligare gentemot väljarna genom att använda kontraktet som form, enligt Ebba Busch Thor som gav intervjuer i solgasset efter framträdandet.

– Vi sammanställer i kontraktet det vi tycker är de skarpaste och viktigaste av våra förslag och som verkligen behöver genomföras under nästa mandatperiod. Allt ska med, säger Ebba Busch Thor till Senioren.

Men varför just ordet ”kontrakt”?
– Ett kontrakt är ett tydligt löfte, och det går vi till val på.

Första löftet är att avskaffa pensionärsskatten. Du har skrivit under, men hur kan du vara säker att få igenom det under mandatperioden?
– Hade vår budget gällt nu hade detta varit verklighet från och med i år. Vi har en finansiering för detta vilket gör det fullt möjligt att genomföra det under nästa mandatperiod.

Hur ska ni undvika att tvingas stödja Moderaternas förslag på ytterligare jobbskatteavdrag?
– För oss är det avgörande att pensionärerna hänger med. Man får gärna sänka skatten för fler men då måste skatten sänkas också för pensionärerna. De skattesänkningar som vi gör i vår budget på arbete idag följer också pensionärerna med på.

Åldersdiskriminering

Ett annat löfte är mer en målsättning: ”Underlätta för seniorer som vill jobba”, skriver KD i kontraktet och föreslår dubbelt jobbskatteavdrag från 64 års ålder för seniorer som jobbar och avskaffad särskild löneskatt för den som fyllt 65 år och som jobbar.

KD skriver också att ”arbetsgivarna måste upphöra med sin åldersdiskriminering!”

Men har KD några skarpa förslag till skärpning av diskrimineringslagen?
– Vi har några mindre sådana förslag. Men det är inte det stora. Jag har uppmanat exempelvis mina kommunpolitiker att ifrågasätta att man i alla kommuner har en 67-årsgräns. Jag har också tidigare kritiserat SVT för att man tvingar erfarna och kompetenta medarbetare att lämna bara för att de har passerat en åldersgräns, svarar Ebba Busch Thor som häromdagen också kritiserade SVT för att systematiskt undvika att lyfta äldrefrågor i partiledardebatterna.

Äldreboendemiljard

KD har sedan flera år ett krav på att 85-plussare själva – inte en biståndshandläggare – ska få bestämma om man vill flytta till ett äldreboende.

Detta klarar man enligt KDs kontrakt ”genom en äldreboendemiljard till kommuner som bygger fler äldreboenden och att kommuner med många äldre ska få mer ersättning från staten”.

Fler KD-löften

I kontraktet står att bostadstillägget ska höjas med 500 kronor för ensamstående, med 300 kronor för sammanboende och hyrestaket ska höjas till 7 500 kronor.
Ett redan känt förslag är att alla äldre som vill ska vara inskrivna i hemsjukvården.
Hemtjänsten: kommuner som kan få ner antalet personer som kommer hem till äldre till högst tio under en tvåveckorsperiod ska få ökade statsbidrag.
Till 2025 ska det finnas 10 000 fler poliser.

Dölj faktaruta

Kommuner som missköter sig och inte ger äldre plats på boende i tid ska få högre vite, lovar KD, något som SPF Seniorerna länge har krävt.

Kristdemokraterna lovar att genomföra alla punkter efter valet ”om vi får makten”. Ni säger dock ingenting om tidshorisonten – är samtliga löften möjliga att genomföra under mandatperioden 2018-2022?
– Allt detta är möjligt men också nödvändigt att genomföra. Sen vet vi att KD inte får egen majoritet, men vi kommer att ha ett starkt förhandlingsläge eftersom att det blir en enorm merkostnad på andra ställen om man inte genomför förslagen i kontraktet.

Bert på scen

Ebba Busch Thor presenterade kontraktet inför minst ett hundratal åhörare i Kungsträdgården.

Med sig på scenen hade hon Bert Karlsson, som när han fick ordet valde att kritisera bland annat Migrationsverket för ”ineffektivitet” och pensionärsorganisationerna för att vara flata och inte driva äldres intressen.

– KD ska ni rösta på, uppmanade Bert Karlsson som hävdade att om partiet kom till makten och även lyssnade lite mer på Bert Karlsson själv skulle pensionärernas intressen tillgodoses till fullo.

Bert Karlsson på scen tillsammans med KD-ledaren. Foto Jan Arleij

SPF Seniorerna på plats

Seniordagen i Kungsträdgården den 8 maj samlade cirka hundra utställare inom allt från resor till träning. Omkring 18 000 besökare innebär rekord för arrangemanget.

Föreläsningar pågick hela dagen, i skiftande ämnen. Bland annat om balans och artros, om hälsa för hjärta och hjärna och om odling. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) berättade i ett framträdande om äldrepolitik och varför hon vill använda ordet årsrika istället för ordet äldre.

Under ledning av Monica Ulfhielm, ordförande i SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt och förbundsstyrelseledamot, gavs Torun Boucher (V), ordförande i äldrenämnden och Dennis Wedin, Moderaternas gruppledare i äldrenämnden, möjlighet att svara på frågan hur man vill utveckla hemtjänsten i Stockholms stad.

Ett flertal riksdagspartier ställde ut.

Christina Björklund och May-Lis Rombo – värdinnor i SPF Seniorernas tält. Foto Jan Arleij
Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-05-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas