Biståndshandläggare larmar om orimliga arbetsvillkor
Nyheter | Oetiskt
Foto Colourbox

Biståndshandläggare larmar om orimliga arbetsvillkor

Nu slår biståndshandläggarna larm. Arbetsbelastningen är så hög och äldreboendena så få att de äldres hälsa varje dag sätts på spel.

Publicerad 2013-10-24

Tarja Brandeus är biståndshandläggare och hon menar att pengarna styr när man avgör den äldres framtid. Att ge den gamla fler hemtjänsttimmar är billigare än ett äldreboende.

– Men det är ju ingenting man säger eller pratar om öppet att det är pengar, för det blir oetiskt i de här resonemangen, men det är klart att man tänjer ut på vistelsen så att säga där hemma. Det kan gå väldigt långt, så situationen kan se nästan otäck ut ibland, säger hon till Ekot.

Biståndshandläggarna som Ekot pratat med vittnar om sin ohållbara arbetssituation. Det är de som bedömer om äldre ska få komma till äldreboende eller ej. Utredningen avgör ofta den äldres framtid.

Malin är biståndshandläggare på en mindre ort. Hon vill vara anonym.

– I dag handlar det mer om pengar än livskvalitet.

Trots att det gäller våra gamla, ofta multisjuka, så är situationen oetisk. En handläggare kan ha hand om 150 ärenden samtidigt.

– Vi hinner inte med mer än det mest akuta. Det blir felaktiga beslut, säger Malin som jobbat tio år med biståndshandläggningsfrågor.

– Man har ingen överblick. Det är helt omöjligt att ha översyn och göra uppföljningar på den mängden av ärenden.

Ekot rapporterar att den här bilden stämmer överens med den kartläggning som Akademikerförbundet SSR gjort tillsammans med Kommunal. 200 intervjuer har gjorts med biståndshandläggare.

Camilla Sköld på Akademikerförbundet SSR konstaterar att det handlar mer om pengar än om trygghet och livskvalitet när man utreder den äldres behov.

– Man hinner inte göra ordentliga utredningar och man hinner inte följa upp. Hälften säger att de minst en gång i veckan hamnar i situationer där de inte kan handla på ett professionellt sätt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Avgör framtid

Biståndshandläggaren gör ett beslutsunderlag om den gamla ska få komma till ett äldreboende eller inte.

Ofta blir beskedet till den som söker särskilt boende att hemtjänst i den gamla bostaden är tillräckligt för att tillgodose den äldres behov.

Här kan du höra Ekots inslag.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas