Handläggarna: ”Äldre får fel hjälp”
Många äldre får inte den hjälp de har rätt till enligt biståndsbeslutet Foto Colourbox
Nyheter

Handläggarna: ”Äldre får fel hjälp”

9 av 10 handläggare säger att äldre inte får den omsorg som beslutats och att bara hälften av kommunerna klarar kvalitet och rättssäkerhet i äldrevården.

Publicerad 2013-06-03

Akademikerförbundet SSR och fackförbundet Kommunal har gjort en undersökning bland landets biståndshandläggare. Rapporten släpps inte förrän i morgon tisdag, men en del av resultaten redovisas i DN.

Och resultatet är anmärkningsvärt. Bara en av tio biståndshandläggare menar att äldre får rätt vård och insatser efter biståndsbeslutet.

Anledningen är dels att varje biståndshandläggare har för många ärenden, dels att kommuner sparar pengar genom att inte ge all den hjälp som äldre och deras anhöriga har rätt till. Och någon tid till uppföljning och kontroll av biståndsbesluten finns inte.

Den ansträngda arbetssituationen för handlägarna skapar andra problem för dem som vill få hjäp. För äldre och anhöriga kan det vara en kamp att ens få tag på en biståndshandläggare. Ulla Brännerud i DN:s artikel har haft kontakt med 17 olika handläggare på tre år.

Och så här säger Britt Södergren i en av Veteranens artiklar om anhöriga:

– Att vara anhörigvårdare betyder att jag måste ta konflikter för att få stöd. Jag fick kämpa för att få fler än fyra avlastningstimmar per vecka som jag behövde för att hinna med praktiska saker och något av mitt gamla sociala liv, som vävning och träffar med vänner och bekanta i huset där vi bor.

I Veteranen nr 5 2013, som börjar delas ut 12 juni, kan du läsa om hur Gotland arbetar med anhörigvårdare.

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas