KD vill slopa biståndsbedömning
Biståndsbedömning är inte alltdi nödvändigt Foto Colourbox
Nyheter | Förenkla

KD vill slopa biståndsbedömning

Låt äldre själva beställa den omsorg och hjälp de vill ha och behöver från valfri utförare, föreslår ledande kristdemokrater på DN Debatt.

Publicerad 2013-08-29

Det ska inte alltid behövas biståndsbedömning för att få omsorg, föreslår Kristdemokrater i en debattartikel i DN. I stället vill de att Socialtjänstlagen ses över så att det blir möjligt för kommuner att ge hjälp till äldre utan den byråkrati som dagens biståndsbedömning innebär.
Resurserna man sparar på minskad biståndsbedömning kan i stället läggas på uppföljning, menar man.

Debattartikeln ”Slopad biståndsbedömning ska ge tryggare äldrevård” publicerades 24 augusti, och är undertecknad av Maria Larsson, 1:e vice partiordförande i Kristdemokraterna, Andreas Sturesson, kommunalråd Jönköping, Birgitta Södertun, regionråd Skåne, Malin Appelgren, kommunalråd Solna samt Magnus Oscarsson, kommunalråd Ödeshög

Valfriheten är här för att stanna, skriver debattörerna, och föreslår att enskilda personer också ska få mer att säga till om när det gäller vad de vill ha för slags vård eller hjälp och när de vill ha den. Genom att kommunerna får godkänna tänkbara utförare så kan kvaliteten hållas på en bra nivå.

”Vi förstår att det vid fråga om ekonomiskt bistånd krävs en noggrann biståndsbedömning för att undvika fusk och för att garantera säkerhet i bidragssystemen. Vi ifrågasätter däremot om det alltid finns skäl till en sådan bedömning av personer som vänder sig till kommunen med vädjan om att få ta del av den kommunala äldreomsorgen.”

Risken för fusk bedömer debattörerna som liten. ”För hur många vill ha hjälp med duschning, påklädning och frukostbestyr om inte behov finns?”

Här kan du läsa hela artikeln på DN debatt:

”Slopad biståndsbedömning ska ge tryggare äldrevård”

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas