Brist på vikarier – kommunen vädjar till pensionärer
Foto: Getty Images
Nyheter | vikariebrist

Brist på vikarier – kommunen vädjar till pensionärer

Bristen på vikarier inom äldreomsorgen är stor på många platser i Sverige i sommar. Nu vädjar en av landets större kommuner till pensionärer om hjälp.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-17

– Vi har haft flera åtgärder. Vi började med semesterrekryteringen i december men nu ser vi att vi inte har tillräckligt med sökande. Då har vi gått ut med ett erbjudande och vänt oss till pensionsavgångar i vård och omsorg om att komma in och jobba och få 25 procent mer i ersättning, säger Maria Westin, enhetschef bemanning stöd och omsorg i Umeå kommun till SVT Nyheter Västerbotten.

I nuläget saknas över 100 personer i kommunen inom vård- och omsorg och funktionshinderomsorgen. Förutom 25 procent extra i ersättning utöver grundlönen för de som jobbar juni, juli och augusti vädjar man till pensionärer som har erfarenhet inom vård- och omsorg att höra av sig.

– Just nu har vi 75 procent av anställningarna klara inom stöd och omsorg men det behövs fler. Varje person som vi kan locka till oss är en vinst och vi hoppas att fler pensionärer med tidigare erfarenhet vill ansluta sig, säger Maria Westin till SVT Nyheter Västerbotten.

Umeå är långt ifrån den enda kommunen i landet som har svårt att hitta tillräckligt med sommarvikarier inom äldreomsorgen. På flera platser har den ordinarie personalen till exempel erbjudits bonusar om de flyttar fram sin semester.

– Vi kommer att ro det här i land men vi kommer att få jobba ända in i semesterperioden. Vi kommer att lösa det men det är klart att man gärna vill att de ska börja jobba och gå inskolning tidigare. Så det kommer att bli ganska tajt och det blir väldigt tufft för verksamhet och för chefer ute i verksamheterna, säger Maria Westin till SVT Nyheter Västerbotten.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas