Nyheter

Centerledaren: Valfrihet kräver kvalitetsguider

Centerns partiledare Annie Lööf vill att landets alla kommuner ska tillsätta kvalitetsguider som ska göra det möjligt för äldre att mer effektivt använda sitt fria val i äldreomsorgen.

Publicerad 2014-01-31

– Jag tror att en ökad kvalitet kommer genom att man har många olika aktörer att välja mellan. Men ska det här fungera, att man ska kunna välja bort sämre aktörer, då krävs det medvetna val. Aktiva och medvetna val för den äldre gör att dåliga alternativ sorteras bort, säger Annie Lööf till Ekot.

Centerns förslag kommer efter den kritik mot riskkapitalbolag i välfärden som framförts från såväl Folkpartiets Jan Björklund som Moderaternas Anders Borg.

Nyligen kritiserade också OECD det svenska systemet med hänvisning till de äldres svårigheter att göra informerade jämförelser och val av de olika företag som säljer äldreomsorg och hemtjänst.

Regeringens egen utredare Greger Bengtsson har också funnit att det finns en informationsbrist som riskerar att minska valfrihetens kvalitet för de äldre.

I utredningen som presenterades för två veckor sedan föreslår Greger Bengtsson att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att ta fram en vägledning som kommunens biståndshandläggare kan använda sig av när de ska informera om valet.

Återstår att se på vilket sätt Annie Lööfs förslag skiljer sig från Greger Bengtssons grundtanke liksom om Centerledaren tänker formulera ett förslag om lagstiftning eller om det ska bli frivilligt för kommunerna att införa guiderna.

Annie Lööfs förslag läggs fram i  samband med att Centern nu kraftsamlar inför valrörelsen.

600 företrädare samlas idag i Malmö för att ingjuta ny energi och framtidstro. Senaste opinionsmätningen (DN/Ipsos januarimätning) visar på rekordlågt stöd, 3,1 procent, och därmed sorti ur såväl regering som riksdag.

Fokus kommer inte att läggas på äldrefrågor utan på möjligheterna till jobb och grön tillväxt i alla delar av landet.

– Det lägger grunden för att vårdcentralen ska finnas kvar, att skolorna ska vara bra och att mamma får bo på det äldreboende hon vill när hon blir gammal, skriver partiet på sin hemsida.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas