Nyheter | Heta stolen

Centerpartiet ger svar om pensionerna

Centerpartiets erfarna politiker Solveig Zander hade chansen att ge nya besked i pensionsfrågan när hon på tisdagsmorgonen blev den andra politikern att sätta sig i Äldreforums ”heta stol” för en tuff utfrågning.

Jan Arleij
Publicerad 2017-07-04

Måndagens (3/7) premiär gav vissa svar från Liberalernas representant Mats Persson, som lovade förslag på höjt bostadstillägg och ett nytt kursmål i syfte att sluta skatteklyftan mellan lön och pension.

Solveig Zander. Foto Jan Arleij

Levde som pensionär

Riksdagsledamoten Solveig Zander har sedan många år en plats i Pensionsgruppen – av SPF Seniorerna ofta kallad ”hemliga klubben” för vad man anser vara en alldeles för isolerad politisk tillvaro – som har ett slags politiskt monopol på hur pensionssystemet ska ”vårdas” och utvecklas.

Solveig Zander hör till de politiker som under 2016 antog första omgången av SPF Seniorernas utmaning att leva som en pensionär.

Jobba med vård

Zander är född 1955, hon är socionom från Enköping, och riksdagsledamot sedan 2006. Hon har tidigare arbetat som kurator inom sjukvården.

– Jag skulle framöver kunna jobba med nåt annat än politik, vård exempelvis, sa Solveig Zander apropå partiledaren Annie Löövs utspel tidigare på tisdagsmorgonen.

Kandiderar

Utfrågaren Anders Palmgren tog upp det demokratiska underskottet i riksdagen. Det är ett jätteproblem med underskottet av 65-plussare i riksdagen, ansåg Solveig Zander.

– Därför har vi i vår startat ett seniornätverk i partiet, som ska påverka ute i landet så att vi får fler äldre på våra listor, säger Solveig Zander som född 1955 är en av riksdagens seniorer.

– Jag tänker kandidera en mandatperiod till. Jag är inte klar med politiken. Äldre måste få det bättre. Jag vill också få klart förbättringarna av pensionssystemet.

– Äldrefrågor berör inte bara 65-plussare, fortsatte Solveig Zander. Frågorna berör alla – barnen vill att ens föräldrar har det bra, barnbarnen påverkas också.

Vilka förändringar krävs då i pensionssystemet?
– Två saker. Vi behöver göra förändringar just nu och åtgärder som verkar på sikt. Vi måste agera för de som har lägst pension, men vi måste också behålla behörighetsavståndet så att den som har jobbat hela livet inte har lika pension som den som har garantipension, sa Solveig Zander som också sa sig vilja se hur fler pensionärer ska ha råd att kunna använda ett rutavdrag som vi vill bygga ut.

– På sikt finns det kort och gott en sak att göra, att fler arbetar längre. Var och en kan också se om sitt hus inom premiepensionssystemet.

Höja åldrarna

Är ni överens i pensionsgruppen om hur mycket pensionsåldrarna ska höjas?
– Ja, det är vi. Det kommer att bli ett par år i varje steg, bland annat 67 till 69 år för rätten att stanna kvar i anställning. De olika åldersgränserna kommer att förändras uppåt i några olika steg, så det kommer att ta ett tag innan det är genomfört.

Inte före årsskiftet

Efter utfrågningen gav Solveig Zander besked till Senioren att hon hoppas på snara och tydliga besked från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i pensionsåldersfrågan.

– Men jag tror inte att Pensionsgruppen kommer att kunna lägga fram ett förslag till riksdagen före årsskiftet. Men jag hoppas att vi åtminstone kan leverera en sorts inriktning om hur och när förändringarna ska ske.

Ministerbesök

Imorgon onsdag (5/7) blir det storfrämmande i heta stolen. Då ska socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ta plats. Strandhäll, som gästade SPF Seniorernas kongress i Gävle den 14 juni, är ordförande i Pensionsgruppen.

Då på kongressen gav Christina Rogestam beröm till Annika Strandhäll för att i allmänhet vara jämförelsevis öppen med vad som pågår inom Pensionsgruppen.

Jan Arleij
Publicerad 2017-07-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas