Vill höja bostadstillägget
Nyheter | Heta stolen

Vill höja bostadstillägget

Jakob Forssmed (KD) var en av de politiker som deltog i SPF Seniorernas pensionsutmaning. I Almedalen gav han flera förslag kring pensionärers ekonomi.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-06

Sänk skatten för pensionärer, höj bostadstillägget och den övre gränsen för bostadstillägg och slopa den särskilda löneskatten. Kristdemokraternas budget inför valet innehåller flera förslag som rör seniorers ekonomi.

Inga seniorer

Under Almedalsveckans torsdagsmorgon intog Jakob Forssmed heta stolen i Äldreforums tält för att frågas ut av Anders Palmgren. Han fick erkänna att inte en enda av KDs riksdagsplatser gick till någon över 65 förra valet. Själv är han 44 och partiledaren Ebba Busch Thor 30.

Fasta åldersgränser

– Vad beror det på att det som är möjligt åldersmässigt i USA inte är möjligt i ett litet land som Sverige? sade Anders Palmgren.

Liksom Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll som satt på heta stolen under onsdagen, så spekulerade Jakob Forssmed i att Sveriges fasta åldersgränser ligger bakom.

– Trots att vi inte längre har en fast pensionsålder så tänker alla ändå att det är 65 år, sade han.

– Regeringen införde en särskild löneskatt på personer över 65 år. Det är ju en blytung signal till arbetsgivarna att anställ inte de här personerna.

Leder till ensamhet

Jakob Forssmed deltog i SPF Seniorernas pensionsutmaning som gick ut på att leva på pension under en vecka. Och erfarenheten har påverkat honom mer än han trodde.

– Det svåraste var att inte få äta tillräckligt i mitt fall. Jag cyklar till jobbet och behöver mycket mat.

Han tror inte att låga pensioner leder till svält, men tror att många prioriterar bort gemenskap, som att ta en kaffe med en vän.

– Det leder till ensamhet, och det är ett väldigt stort problem där ekonomin faktiskt spelar roll.

Rätt med jobbskatteavdrag

Alliansregeringen såg till att pensionärer fick en hög skatt än de som arbetar, påpekar Anders Palmgren.

– Det var rätt att införa jobbskatteavdraget, säger Forssmed.

Däremot ser han inte att skillnaden bör fortgå. De skattesänkningar som gjorts för pensionärer är inte tillräckliga, menar han.

Höjt tak för bostadstillägg

För att förbättra för de som har det sämst vill Kristdemokraterna höja bostadstillägget med 500 kronor i månaden för ensamstående, och 300 kronor i månaden för sammanboende. Dessutom vill de höja taket för vilka hyror som berättigar till bostadstillägg från dagens 5000 kronor till 7000 kronor.

– Jag tycker det ska märkas på pensionen att man har jobbat och betalat in mer, men vi ska ha en värdig situation för alla pensionärer.

18 miljarder

På frågan vilken som är den viktigaste pensionärsfrågan i valet svarar Forssmed sänkt skatt och höjt bostadstillägg. Partiets budget innehåller 14 miljarder för att sänka skatten, 2,5 miljard för att höja bostadstillägget och 1,5 miljard för att ta bort den särskilda löneskatten.

– Det innebär att vi höjer en del skatter för hela kollektivet för att finansera detta.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas