Dags för coronasommar – men först klippte jag håret
Blogg | Nyheter | Ingmar Skoogs Coronablogg

Dags för coronasommar – men först klippte jag håret

Våra liv består inte bara av att undvika risker, och vi gör ständigt mer eller mindre medvetna riskkalkyler.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-07-01

Efter en paus i bloggen när jag varit upptagen med allt som måste göras innan semestern tar jag nu nya tag. Det är den näst sista semestern innan jag går i pension så det gäller att njuta ordentligt. Dessutom kan jag äntligen ha en oavbruten semester nu när alla internationella möten är inställda, liksom Almedalen. För oss alla blir det nu en mer eller mindre annorlunda sommar, en coronasommar.

Började semestern med att ta risken att klippa mig, så det långhåriga coronalivet är i alla fall över. På bilderna ser ni mig före och efter. Det får bli sommarens första quiz vilken bild som är före och efter.

Snart åker jag ut till landet och på lördag kommer barn och barnbarn dit.

Snart åker jag ut till landet och på lördag kommer barn och barnbarn dit. Om de, och jag, håller sig friska förstås. Jag är ju bara 66, så jag bryter inte mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag rekommenderar dock ingen annan att göra samma sak. Har man möjlighet att bo i olika stugor verkar det dock ok från Folkhälsomyndigheten att man umgås utomhus mellan generationer. Vi har dock bara en stuga.

För mig själv har jag dock bedömt att risken att jag får svår coronainfektion om jag umgås med barnbarnen är mindre än den förlust av livskvalitet det innebär att inte träffas. Dessutom blir de ju äldre för varje år så den tiden går ju aldrig att ta igen. Men det ökar ju onekligen min risk jämfört om jag håller mig undan.

I övrigt gäller avstånd, tvätta händer, undvika folksamlingar och undvika kollektivtrafik. Tåg och flyg verkar ju livsfarligt just nu. Och den i familjen som blir förkyld får åka hem (i bil). Men att åka bil är ju också farligt. Som jag sagt i bloggen tidigare så består ju våra liv inte bara av att undvika risker, och vi gör ständigt mer eller mindre medvetna riskkalkyler.

att fundera på medan vi äter jordgubbar eller promenerar barfota i det regnvåta gräset

Det känns som coronan har varit över oss i evigheter, men det är trots allt bara lite mer än 3 månader sedan som Sverige stängde ner, och 6 månader sedan vi hörde rapporterna från Wuhan.

Kommer ni ihåg de första presskonferenserna när Folkhälsomyndigheten sa att man måste skydda de sköra 70-plussarna?  Och alla kalkyler och självsäkra prognoser om vad som skulle hända som blev totalt fel. Förutom vår debattartikel i mitten av mars om riskerna i äldrevården, och vad man borde gör för att minska smittan där förstås. Den blev plågsamt rätt. I mitten av maj kom Folkhälsomyndigheten med liknande förslag.

Långsamheten med åtgärder är väl en av de stora lärdomarna från pandemin, liksom avsaknaden av utrustning och möjlighet att testa i början. Och avsaknaden om kunskap om äldre i alla beslut hittills. Trots att de tuffa besluten i stort bara gäller den seniora delen av befolkningen.

Nu skall det ju tillsättas en kommission för att utvärdera åtgärderna som gjorts vid coronapandemin. Synpunkter på äldrevården skall ges redan i november. Fanns det med experter på åldrandet, bland exemplen på kunskapsområden som delegationens medlemmar skulle komma från (statsvetare, vård, nationalekonomi, etik och krishantering nämndes)? Det får bli sommarens andra kluriga quiz, att fundera på medan vi äter jordgubbar eller promenerar barfota i det regnvåta gräset. Här finns förstås risk för allergier och att man trampar på en geting eller blir biten av en fästing (som kan ge borrelia eller TBE). Den sista risken är stor i många delar av landet, men det finns vaccin.

Det kan ju vara så att det kommer med någon expert på äldre i kommissionen. Vi får hålla tummarna. Rekommenderar också sommarhälsningen från Anders Ferbe, ordförande för Delegationen för Senior Arbetskraft

https://seniorarbetskraft.se/aktuellt/glad-sommar-fran-ordforanden-2/

Och ni som längtar efter statistik. Det kommer mer av det i sommarens blogginlägg. Jag lovar. Och mer av den sura gubben också, nu när jag får mer tid att skriva

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-07-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas