OECD: Så måste länderna förstärka pensionerna
Bild: Pixabay
Nyheter | Uppmaning

OECD: Så måste länderna förstärka pensionerna

Stimulera människor att spara till sin pension. Det är vägen framåt menar OECD i en ny rapport.

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-13

OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är en internationell organisation med 38 medlemsländer, alla ekonomiskt starka industriländer med demokrati och marknadsekonomi som gemensamma nämnare.

En stor del av OECDs verksamhet är att utvärdera och jämföra de olika medlemsländernas politik och policyer.

I nya rapporten ”Pensions Outlook 2024” presenterar man rekommendationer för att göra pensionssystemen mer ”inkluderande, motståndskraftiga och innovativa”.

Eget sparande

OECD pekar på flera olika möjligheter för att förbättra världens pensionssystem, vilket man anser behövs mot bakgrund av den demografiska utvecklingen.

Främst betonar organisationen ett behov av starkare drivkrafter och incitament för ett eget individuellt pensionssparande.

OECD-länderna.

Pensionstillgångarna i OECD-länderna är i dag tre gånger större än för tjugo år sedan, konstaterar man i rapporten.

Vid utgången av 2023 samlade tillgångarna över 56 000 miljarder USA-dollar.

Ökningen är enligt OECD delvis ett resultat av avkastningen hos pensionsinstituten och allmänna pensionsfonder – och av regeringars åtgärder för att främja pensionssparande.

Uppmaningar

Så vad vill då OECD se från bland annat den svenska regeringen? Här är några viktiga förbättringar som föreslås:

• Ordna bra pensioner för alla! Utöka tillgången på tillgångsbaserade pensioner till att omfatta alla, inklusive egenföretagare och anställda utan kollektivavtal.
• Uppmuntra pensionssparande! Förenkla pensionssystemen och skapa ytterligare incitament för att hjälpa låg- och medelinkomsttagare att spara mer.
• Hjälp folk att förstå sina pensioner! Förbättra kommunikationen om pensionerna för att underlätta folks pensionsplanering.

Årlig rapport

OECD-rapporten om pensionerna kommer varje år. Det statistiska innehållet hoppas man ska bidra till att bland annat ”göra uppgifter om pensionssparande tillgängliga, i enlighet med OECD:s grundläggande principer för privat pensionsreglering” och ”för att göra det möjligt för tillsynsmyndigheter och intressenter att utvärdera pensionssystemens utformning och funktion”.

Togs bort i Sverige

I Sverige avskaffades det skattesubventionerade privata pensionssparandet för snart tio år sedan. Detta trots att det redan då stod klart att den allmänna pensionen blivit allt svagare.

Idag är den bilden ännu tydligare, konstaterar SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.

– Någon form av privat pensionssparande med skatteincitament skulle behövas i Sverige. Allmän pension räcker inte till och även om det finns tjänstepension för många är det ändå ofta precis att man klarar sig. Detta förutsatt att man haft inbetalningar till tjänstepension hela arbetslivet och att man tar ut den livsvarigt.

Anna Eriksson.

Hon menar att OECD ligger rätt i sina rekommendationer.

– Det är positivt att OECD pekar på att det behövs ett frivilligt men verkligt privat pensionssparande.

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas