Nyheter

Dålig ordning på bostadstilläggen

Knappt en fjärdedel av besluten om bostadstillägg har visat sig vara fel hos både Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Det visar en analys av Inspektionen för socialförsäkringar, ISF.

Publicerad 2012-03-02

Felen leder ibland till för stort och ibland till för litet bostadstillägg.

ISF har på uppdrag av regeringen mätt och analyserat kvaliteten i Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens hantering av bostadstillägg under 2011. Resultaten är inte lysande.

Blir ofta fel
Målet med bostadstillägget är att ge pensionärer tillgång till en bra bostad. Att det ofta blir fel beror på att beräkningen av bostadstillägg bygger på många olika uppgifter, konstaterar ISF.

Både boendekostnader, inkomster och tillgångar påverkar hur stort bostadstillägget blir. Det gör det svårt för den försäkrade att förstå om man har rätt till bostadstillägg och hur stort det i så fall ska vara.

Måste bli bättre
– Det finns ett betydande utrymme för att utveckla både handläggningen och informationen till pensionärer och personer med sjuk- och aktivitets-ersättning, säger Elisabeth Frid, projektledare för ISF:s granskning i ett pressmeddelande.

ISF fortsätter granskningen inför en slutrapportering våren 2013.

SPF har påtalat för Pensionsmyndigheten att förenklingar måste ske av hur bostadstillägg för pensionärer, BTP, kan sökas.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas