”Det är ett mänskligt lidande och ett mänskligt problem”
Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg, programledarna Ted Wigren och Karin Magnusson, samt SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström Foto: SVT
Nyheter | vaccinering region stockholm

”Det är ett mänskligt lidande och ett mänskligt problem”

”Regionen behandlar det här som ett administrativt problem när det är ett mänskligt lidande och ett mänskligt problem” Det säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström när han debatterar med Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg i SVT:s Morgonstudion på fredagen (16/4).

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-16

Region Stockholm har fått kritik både när det gäller att nå ut med information och svårigheter att boka vaccinationstider. I går fanns till exempel 8 000 av 15 000 obokade tider för nästa vecka.

– Det har fungerat uruselt. Man har inte fått ut informationen till de äldre och alla lediga tider som finns beror inte på att de tidigare grupperna som skulle vaccinerats är färdigvaccinerade utan på att de inte vet om det. Nu fyller regionen på med 65-69-åringar därför att man inte klarar av att få ut informationen och då måste man täcka upp, säger Peter Sikström i Morgonstudion.

”Det tar ett tag innan man vänjer sig”

Så här svarar Magnus Thyberg på kritiken:

– Det är viktigt att säga att vårdcentralerna fortfarande är navet i vaccinationsarbetet. Det är där de flesta vaccinationer i den här gruppen sker, det är där vaccinationerna händer. Sen har vi de här vaccinationsmottagningarna som ett komplement just nu och vi ser att det kommer att utvecklas. Det är klart att det är en ny del i vår vårdstruktur och då tar det ett tag innan man vänjer sig.

För att boka tid på vaccinationscentralerna måste man ha ett mobilt bank-ID för att sedan logga in och boka via en app. För att få en tid på vårdcentral går det fortfarande att ringa. Utmaningen har varit att få många av de äldre att lyckas boka en tid på någon av de fyra vaccinationscentralerna som finns i Stockholm.

”Det har inte fungerat”

– Vi har annonserat i dagspress, vi har varit i sociala medier, vi försöker nå ut på alla sätt vi kan och vi skickar också brev hem till alla i åldersgruppen för att verkligen nå alla, säger Magnus Thyberg.

Peter Sikström konstaterar i Morgonstudion att man inte har nått fram.

– Det har inte fungerat. Har man över 8000 tider lediga av 15 000, då har man inte lyckats. Regionen behandlar det här som ett administrativt problem när det är ett mänskligt lidande och ett mänskligt problem. Man måste jobba med den åldersgruppen man har framför sig men istället väljer man att hela tiden se det administrativa hur man inom regionen ska lösa det och det fungerar inte och det har vi ju sett nu.

Du hittar ett kortare inslag från debatten i Morgonstudion om du klickar här.

Om du vill se hela debatten klickar du här och går fram till 22 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas