SPF Seniorerna: ”Risk för A- och B-lag”
Nyheter | Rättvisa
Foto: Gettyimages

SPF Seniorerna: ”Risk för A- och B-lag”

Det kommande vaccinationsbeviset skapar oro hos de uppemot två miljoner invånare som inte har en elektronisk legitimation.

Jan Arleij
Publicerad 2021-04-29

Det skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i ett brev till digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Just nu tas olika former av vaccinationsintyg fram för att göra det möjligt att resa igen.

I Sverige har regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, i uppdrag att utveckla ett svenskt vaccinationsintyg.

Först digitalt

Intyget – ”Gröna beviset” – ska bli klart till den första juni, och kommer i en första upplaga endast att utfärdas till personer med e-legitimation.

”I den första versionen av Gröna beviset måste du ha en godkänd svensk e legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Myndigheterna arbetar vidare för att det ska gå att få ett vaccinationsbevis utan krav på e legitimation.”, skriver E-hälsomyndigheten.

Stora grupper

Det här är orimligt, anser SPF Seniorerna, som befarar att stora grupper av seniorer kommer att tvingas in i en ny form av karantän. Det blir ett digitaliserat A-lag som lätt fixar sitt gröna bevis, medan ett B-lag får vänta.

– Det gröna intyget har ett gott syfte – att underlätta resande och turism i Europa tills restriktionerna på grund av pandemin har lättats. Men intyget får inte samtidigt ställa upp nya hinder och göra personer som befinner sig i ett digitalt utanförskap till andra klassens medborgare, skriver Eva Eriksson i brevet.

Eva Eriksson.

Kravet är att regeringen säkerställer att även de som inte har en elektronisk legitimation samtidigt som övriga kan få tillgång till vaccinationsbevis på papper.

– Seniorer med dålig pension har inte ekonomisk möjlighet att skaffa en smart mobiltelefon och mobilabonnemang. Andra har inte den digitala kompetens eller funktionsförmåga som krävs för att kunna använda mobiltelefonen.

Danmark har en lösning, påpekar Eva Eriksson i brevet.

– I Danmark kan man få sitt Coronapas hemskickat på papper utan att använda digital signatur. För den som saknar e-legitimation sker det automatiskt då man anses färdigvaccinerad. Via en telefonservice kan man också ringa och beställa sitt Coronapas.

Process pågår

I ett skriftligt svar hänvisar Anders Ygeman (S) till ett pågående arbete med frågan:

”Alla, även de som inte har tillgång till en e-legitimation, ska kunna använda de gröna bevisen. Formerna för detta utarbetas just nu av myndigheten DIGG tillsammans med bland annat E-hälsomyndigheten.”

Jan Arleij
Publicerad 2021-04-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas