Nya besked: Alla från 65 år prioriteras
Nyheter | Pandemin
Foto: Colourbox

Nya besked: Alla från 65 år prioriteras

Folkhälsomyndigheten tar med alla från 65 års ålder i vaccineringens fas två. Tidigare gällde 70 år.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-04

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat prioritetsordningen för vaccinering mot covid-19 när det gäller ålder och medicinska riskgrupper.

I fas 3 vaccineras de mellan 60 och 64 år, och därefter de mellan 18 och 59 som har en riskbedömning. I fas 4 ingår övriga mellan 18 och 59 år.

– Den som löper större risk på grund av allvarlig sjukdom ska också gå före, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en pressträff på torsdagsmorgonen (4/2).

Johan Carlson.

– I varje fas gäller att den som äldre, särskilt i en bristsituation, så gäller att den som är äldre går före den som är yngre. Detta eftersom vi vet att ålder är en så tydlig riskfaktor för svår covid-19-sjukdom.

Johan Carlson riktade också en uppmaning till alla:

– Vaccin skyddar liv och hälsa. Den som vaccinerar sig skyddar sig själv och högt troligt även andra mot att bli sjuk. Vaccin är ett mycket viktigt redskap för att hantera pandemin.

Intyg

Regeringen gav på pressträffen också besked om att man beslutat att ta fram ett vaccinationsintyg, ett kvitto på att man har tagit sprutor.

Troligen kommer ett sådant att krävas i allt större utsträckning, exempelvis vid resor.

Många länder har samma mål. En internationell standard är att vänta.

Intyget ska enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vara digitalt, något som kan väcka frågor om hur alla i samhället ska få tillgång till intyget.

Motivera fler

Olika myndigheter har fått i uppdrag att öka viljan till vaccinering i hela befolkningen, meddelade socialminister Lena Hallengren (S).

Från och med nästa vecka väntas vaccinleveranser till Sverige att öka, när AstraZenecas vaccin börjar levereras.

Extrapengar går också ut till regionerna för att klara att komma ikapp med  vaccinering efter de förseningar som har varit, och att klara att hålla tempot när vaccin kommer.

– Sverige mobiliserar, sa Lena Hallengren, och exemplifierade med att Blå hallen i Stadshuset nu görs om till vaccinationslokal.

Tack till pensionärer

En kvarts miljon svenskar har hittills fått sin första spruta. 24 000 har fått den andra.

– Tack till alla pensionerade sjuksköterskor som nu gör en ovärderlig insats med att genomföra vaccinationer, sa Lena Hallengren.

SPF Seniorerna: ”Korrekt prioritering”

– Det är positivt att Folkhälsomyndigheten prioriterat om så att 65 år och äldre nu får vaccin i fas 2. Vi vet ju att ålder än den riskfaktor som är tydligast, så det är en korrekt omprioritering.

Det säger Thony Björk, sakkunnig läkemedel hos SPF Seniorerna.

Thony Björk.

– Det är också bra att det nu är tydligt vilken typ av vaccin som skall ges till de som är äldre, de med god dokumentation på effektivitet i åldersgruppen 65 år och äldre.

Dagens andra besked om vaccinationsintyg är i sig positivt, men Thony Björk varnar för att stora grupper riskerar att glömmas bort.

– Ett digitalt vaccinationsintyg är en bra lösning, men här vill vi från SPF Seniorerna vara tydliga med att det måste finnas lösningar också för alla som inte är digitala. Den gruppen får man inte tappa bort nu i arbetet med vaccinationsintyg.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-02-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas