65-plussare kan börja vaccineras i mars – om prognoserna håller
Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

65-plussare kan börja vaccineras i mars – om prognoserna håller

De äldsta i fas 2 kan börja vaccineras i slutet av den här månaden och för övriga 65-plussare kan det starta i mars. Det svarar statsepidemiologen Anders Tegnell när Senioren frågar honom på Folkhälsomyndighetens pressträff under torsdagen. Men han betonar också att prognosen är osäker.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-05

Senioren ställer två frågor till Anders Tegnell på pressträffen. Du hittar tv-klippet med frågorna och svaren här.

Först frågar vi varför till exempel en frisk 58-åring, som är i fas 4, som bor tillsammans med en 67-åring som är i fas 2, inte vaccineras samtidigt när det finns andra grupper i fas 2 där hushållskontakter, alltså personer som bor tillsammans med någon som är i en riskgrupp, vaccineras.

– När man genomför det här måste det alltid bli en balans mellan att nå dem som har störst risk och att också kunna vaccinera fort. Just nu blir det väldigt mycket fokus på att nå dem som har högst risk eftersom vi har väldigt begränsade mängder vaccin. Då måste man framför allt skydda dem och inte vaccinera andra runt om även om det skulle vara väldigt frestande och förstås praktiskt väldigt smidigt att göra så, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– När vi förhoppningsvis får mer vaccin om en månad eller så då tror jag att man mycket mer kan gå på den linjen du är ute efter, att man gör det mer praktiskt och tar hela grupper, en hel familj och på olika sätt åt det hållet.

Så går vaccineringen till region för region

Senioren frågar också Anders Tegnell om det går att säga något när 65-plussare i fas 2 kan börja vaccineras med tanke på de tillfälligt minskade leveranserna och att Astra Zenecas vaccin inte ska användas på personer över 65 år.

– Nu får vi kanske ytterligare en miljon doser under februari vilket betyder att då har vi framför allt nått de allra äldsta, inte de som är mellan 65 och 70 år till exempel. Jag kan tänka mig att den gruppen kanske kommer under månaden efter när vi kanske, om allting går som det ska, kanske är uppe i ett par miljoner doser, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det är väl under den månaden den gruppen 65-70 kan nås men det här är väldigt svårt att veta just nu eftersom vi hela tiden får nya data om olika leveranser och också att man lite grann rullar ut vaccinationerna lite olika snabbt i olika regioner.

Här kan du se Seniorens sammanställning över hur vaccineringen till region för region.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas