Covidbevis till alla – ”en seger för SPF Seniorerna”
Foto: Gettyimages
Nyheter | Pandemin

Covidbevis till alla – ”en seger för SPF Seniorerna”

Från och med 1 juli kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 begära ut ett covidbevis, digitalt eller på papper, vid resa inom EU.

Jan Arleij
Publicerad 2021-06-17

– För de som inte har e-legitimation kommer det att finnas möjlighet att få vaccinationsbevis hemskickat i pappersformat till folkbokföringsadressen, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff på onsdagen (16/6).

Beskedet är en seger för SPF Seniorerna som har kritiserat det tidigare beskedet att e-legitimation skulle krävas för att kunna få ut beviset. I ett brev uppmanade förbundsordförande Eva Eriksson regeringen att möjliggöra fler vägar.

Eva Eriksson.

– Jag är glad att också den som inte har e-legitimation kommer att kunna få covidbevis. I slutet av april uppmärksammade jag digitaliseringsminister Anders Ygeman på att det finns invånare som inte kan eller vill ha e-legitimation och att dessa också har rätt att åtnjuta fri rörlighet i Europa då pandemirestriktionerna anpassas till en lägre smittspridning, kommenterar Eva Eriksson det nya beskedet.

– SPF Seniorerna har framfört det som många seniorer har tagit upp med oss. Att regeringen och myndigheter nu har lyssnat på oss visar att vår opinionsbildning och påverkan kan göra skillnad i seniorers liv.

E-hälsomyndigheten kommer att införa en manuell rutin för de som inte har e-legitimation. Genom att fylla i en pappersblankett kommer man att kostnadsfritt kunna få vaccinationsbeviset på papper, hemskickat med post, för att kunna använda det på samma sätt som de digitala covidbevisen.

Ansökan kan också göras via hemsidan covidbevis.se. Uppgifterna hämtas från nationella vaccinationsregistret.

Även de som bara har tagit en dos kommer att kunna ta ut covidbeviset. Men det är sedan upp till varje enskilt EU-land om det räcker med en dos eller om full vaccinering ska vara ett krav för inresa.

Flera bevis

För den som inte har vaccinerat sig kan man från mitten av juli få ett bevis på ett negativt testresultat. För att det ska vara giltigt ska provresultatet vara mellan 48 till 72 timmar gammalt.

På pressträffen utlovades också att senast 11 augusti ska det vara möjligt att få ett så kallat tillfrisknandeintyg, om man haft en påvisad covid-19-infektion någon gång under de senaste sex månaderna. Det intyget ska vara över tio dagar gammalt.

Alla tre typer av covidbevis kommer att vara giltiga i 90 dagar.

Så får man covidbeviset

EUs digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis) är en  kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Covidbevis öppnar den 1 juli.

Inom sju dagar efter att man vaccinerat sig rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
– Den 1 juli kan man logga in med sin e-legitimation på www.covidbevis.se
– Man kan sedan hämta ut, skriva ut eller spara sitt vaccinationsbevis.
– Därefter är det redo att användas. Om man ska resa ska man undersöka vilka regler som gäller för det resmål man ska till.
– Om du inte kan använda e-legitimation kommer en blankett att finnas från den 1 juli på www.ehalsomyndigheten.se

Källa: E-hälsomyndigheten

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas