Anders Tegnell om oron: Den bästa lösningen är bra information
Nyheter | astra zenecas vaccin
Anders Tegnell på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell om oron: Den bästa lösningen är bra information

Det är fortfarande max åtta personer per sammankomst som gäller för föreningar efter de nya riktlinjerna och trots att många mår dåligt och inte vill ta Astra Zenecas vaccin kan man inte välja något annat om man erbjuds det. Det var Anders Tegnells besked när Senioren ställde frågor på tisdagens (20/4) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-21

Du ser hela tv-klippet med Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar här.

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten med nya riktlinjer som säger att man kan umgås inomhus och träffa personer från andra hushåll tre veckor efter att man tagit den första dosen vaccin.

Efter det beskedet har personer från föreningar inom SPF Seniorerna hört av sig till Senioren och undrat om man kan anordna aktiviteter inomhus nu om alla är vaccinerade och man till exempel sitter fyra och fyra vid varje bord som håller avstånd.

”Viktigt att inte bidra till trängsel”

Så här svarar Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på det:

– Det är fortfarande max åtta personer som gäller även om alla är vaccinerade. Vi tycker att det är fortsatt viktigt att de vaccinerade inte bidrar till trängsel i samhället på olika funktioner och det är därför vi har det här mellansteget nu där vi säger att är man vaccinerad, ja man kan ha en liten större social gemenskap runt sig själv men det här med att samlas och så vidare tycker vi inte att vi är framme i än delvis beroende på att det finns en viss osäkerhet hur pass bra vaccinet är på att hindra smittan.

Beror på smittläget

Ser du ungefär hur långt borta det kan vara?

– Svårt att veta. Det beror också på smittläget. Får vi ett bättre smittläge runt omkring oss då blir ju också trycket på den här typen av frågor betydligt mindre så då kan vi nog börja fundera på det men några veckor, en månad, jag vet inte. Det är jättesvårt att veta.

Sen till frågan om Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Även om de allra flesta tar vaccinet är det väldigt många oroliga som hör av sig till Senioren och mår dåligt och inte vill ta vaccinet.

”Blir väldigt komplicerat”

Senioren frågar Anders Tegnell vad som är bäst, både när de gäller för de enskilda individer som mår dåligt och har ångest och för den allmänna folkhälsan och smittspridningen, att de förblir ovaccinerade eller att de får välja vaccin? Nu är ju dessutom stora mängder Pfizer på väg?

– Det bästa är ju att de får bra information och kan göra ett bra val baserat på bra fakta. Och bra fakta talar ju sitt tydliga språk att det här är ett jättebra vaccin. Det har inte mer biverkningar än Pfizer och Moderna och ger ett minst lika bra skydd så det är den allra bästa lösningen. Det blir tyvärr, speciellt just nu, väldigt komplicerat om man öppnar för valfrihet, det kommer att fördröja vaccinationsarbetet och det skulle ha ännu större negativa effekter än att några enstaka som tackar nej inte vaccinerar sig, säger Anders Tegnell.

”Bästa lösningen är bra information”

Så de får fortsätta att må dåligt då?

– Det här är en fråga för regionerna som får liksom hitta en lösning men jag tror att den bästa lösningen är att de får bra information och gör ett bra värdegrundat beslut som inte är baserat på ogrundade farhågor utan som är baserat och grundat på fakta.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-21
Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas