Fritt fram att kramas och träffa andra inomhus efter en dos vaccin
Foto: Getty Images
Nyheter | riktlinjer

Fritt fram att kramas och träffa andra inomhus efter en dos vaccin

Du får kramas, träffa människor från andra hushåll och handla i affärer redan tre veckor efter första dosen vaccin. Det meddelar Folkhälsomyndigheten på en pressträff på fredagen (16/4)

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-16

Det är många som har undrat vad man kan göra efter en dos vaccin. Inte minst gäller det de personer som fått Astra Zenecas vaccin eftersom andra dosen tas 9-12 veckor efter den första. Samtidigt som Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att redan tre veckor efter första dosen har man ett skydd i nivå som efter två doser.

Nu kommer alltså de nya riktlinjerna som är efterlängtade av många.

– Det innebär att man kan ha ett lite friare liv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

Han säger vidare:

–  Om en person vaccinerats med en första dos kan den träffa människor från olika hushåll inomhus. Nu är det okej att krama sina barnbarn igen men var uppmärksamma på symtom. Man kan göra besök i butik, men var inte med och skapa trängsel för andra.

”Äldre ska få samma möjligheter som vi andra”

Tanken är att lätta upp för många personer som suttit isolerade länge.

– Går man redan till affären och rör sig i samhället är det ingen skillnad. Detta handlar bara om att äldre ska få samma möjligheter som vi andra har. För yngre människor som vaccinerats innebär det här ingen skillnad, säger Johan Carlson.

Däremot ska man fortfarande som sagt undvika trängsel och inte ses i större grupper. Det är fortfarande max åtta personer som gäller för allmänna sammankomster. Allt för minska smittspridningen.

Viktigt att ta den andra dosen

Det är även nya riktlinjer för personer som är vaccinerade inom äldreomsorgen och deras hushållskontakter samt för personal som arbetar nära denna riskgrupp. Gemensamma aktiviteter kan återupptas och vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan göra besök utanför hemmet.

Däremot ska man fortfarande följa de nationella allmänna råden.

Socialminister Lena Hallengren säger på pressträffen att det är tre veckor efter första dosen man kan börja följa de nya riktlinjerna.

– Men se till att ta den andra dosen. Annars  kan man inte garantera ett långvarigt skydd, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer

  • En person som har vaccinerats med en första dos och låtit tre veckor passera kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.
  • Som vaccinerad har man ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och kan exempelvis göra besök i butiker. På grund av smittspridningen i samhället ska personer som vaccinerats fortsatt inte bidra till att skapa trängsel i offentliga miljöer.
  • Personer som vaccinerats kan umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.
  • När vaccinering av personer inom äldreomsorg och deras hushållskontakter, samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära denna riskgrupp, är genomförd, kan gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas.
  • Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar. För att skydda medboende och minska riskerna i samband med eventuella resor är de viktigt att alla personer följer de nationella allmänna råden.
  • De grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna, hålla avstånd och testa sig vid symtom gäller fortsatt för alla i samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-16
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas