Ingen vet hur många som tackar nej till Astra Zeneca
Anders Tegnell på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Ingen vet hur många som tackar nej till Astra Zeneca

Folkhälsomyndigheten och regionerna har en dialog om hur många som egentligen tackar nej till Astra Zenecas vaccin och varför visar en studie i Skåne att Pfizers vaccin bara ger 42 procents skydd efter första dosen? De sakerna diskuterades när Senioren ställde frågor på tisdagens (27/4) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-28

Första frågan gäller den studie från Region Skåne som visar att Pfizer bara ger 42 procents skydd efter första sprutan. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna för folk som har fått en dos. Tre veckor efter första dosen är det fritt fram att umgås inomhus med andra och träffa personer från andra hushåll. Förändrar den här studien någonting?

– Dels så gäller den alla typer av sjukdom, man har tittat väldigt noggrant med minsta symptom så att säga. Vår bedömning grundar sig mer på de stora brittiska studierna där den har visat sig ha ett väldigt gott skydd mot allvarlig sjukdom och det tycker vi är den viktigaste end-pointen om man ska använda den typen av ord, att det är det viktigaste resultatet att man kan vara skyddad mot allvarlig sjukdom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Får välja i Finland

Seniorens andra fråga handlar om Astra Zenecas vaccin och vilka konsekvenser det får på många håll i landet när personer över 65 år inte får välja vilket vaccin de vill ha. Danmark och Norge stoppat användningen av Astra Zenecas vaccin och i Finland får personer mellan 65 och 69 år att få välja.

Samtidigt kommer i Sverige flera rapporter om upprörd stämning mellan vaccinatörer och äldre. Allt ifrån äldre som får höra att tar de inte Astra Zenecas vaccin hamnar de bakom 18-åringarna i kön till äldre som är upprörda över att de inte får välja vaccin. Ska det verkligen vara så? Det är inte heller några enstaka fall utan det är många oroliga människor som hör av sig.

Tittar på det

– Vi har haft en del dialog med regionerna för att försöka få någon uppfattning om hur stort det här problemet är och tyvärr har vi inte riktigt fått in det, jag tror inte det är någon i Sverige som har försökt sätta någon slags siffra på det. Och det varierar nog mycket både över tid och plats men det är förstås viktigt att hantera det här på ett bra sätt och kunna ge bra information och verkligen visa hur viktigt det är att fortsätta att använda det här vaccinet, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Vi har en annan situation än man har i Danmark och Norge där man har en mycket mindre smittspridning. Riskerna för individen är alltså väldigt mycket större i Sverige och då blir risk/nytta-balansen för det här vaccinet ohyggligt mycket positiv för att vaccinera sig.

Borde ni inte undersöka hur det ser ut i landet på de olika vaccinationscentralerna?

– Vi håller på att titta på det. Det är ju regionerna som driver vaccinationsverksamheten i Sverige. Vi har ju liksom inte den typen av direktkontroll men vi har en dialog om hur vi möjligen skulle kunna få någon slags uppfattning om hur vanligt det här fenomenet är, säger Anders Tegnell.

Du ser Seniorens frågor och Anders Tegnells svar i det här tv-klippet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-28
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas