Region Stockholm: Ta Astra Zenecas vaccin eller bli utan
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Region Stockholm: Ta Astra Zenecas vaccin eller bli utan

Nu skärper Region Stockholm tonen mot 65-plussare som inte vill vaccineras med Astra Zenecas vaccin. Tackar man nej kommer man helt enkelt inte att erbjudas annat vaccin.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-28

Senioren har tidigare skrivit om personer som inte vill ta Astra Zenecas vaccin och vi tog också upp det på Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen (27/4). Bland annat är det helt stoppat i Danmark och Norge och i Finland får personer mellan 65 och 69 år välja.

Du kan se de frågorna och statsepidemiologen Anders Tegnells svar i det här klippet.

Sveriges Radio rapporterade om Capio vårdcentral i Stockholm där en av tre tackade nej i helgen när de fick höra att de skulle vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

De är inte ensamma och istället har många kontaktat andra vaccinationscentraler eller bokat tid vid ett senare tillfälle för att kunna få Pfizer eller Moderna.

Gjorde sju vårdbesök

Mitt-i skrev om Danderydsbon Björn Rosengren som gjorde sju vårdbesök för att till slut få ett annat vaccin.

Men nu försvinner den möjligheten i Region Stockholm. I ett pressmeddelande skriver regionen att Astra Zenecas vaccin ska användas i den grupp där vaccinet är rekommenderat för av Folkhälsomyndigheten, det vill säga personer över 65 år.

Anledningen till 65-plussare enbart kommer att erbjudas Astra Zenecas vaccin beror på att regionen vill hålla uppe vaccinationstakten.

Enstaka tillfällen

– Vi ser att vi nu behöver använda allt vaccin vi har på så bra sätt som möjligt så att vi har en hög vaccinationstakt, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg till TT.

När TT frågar om en person över 65 som tackar nej till Astra Zenecas därmed inte får vaccineras svarar Magnus Thyberg:

– Ja, i de allra flesta fall. Vid enstaka tillfällen kan det vara slut på Astra Zenecas vaccin och det finns annat vaccin på plats. Och då kan det bli ett annat vaccin eftersom personer över 65 är en prioriterad grupp.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-28
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas