Sverige fasar ut Astra Zenecas vaccin
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Sverige fasar ut Astra Zenecas vaccin

Om drygt tre veckor kommer Astra Zenecas vaccin inte längre att ges som första dos. Då kommer personer över 65 år att kunna erbjudas andra vaccin. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-12

Enligt Ekot behövs ytterligare 200 000 doser av Astra Zenecas vaccin som främst är avsedda till personer som har fått den första dosen. Sedan kommer Sverige att tacka nej till fler doser av det vaccinet, precis som Norge och Finland har gjort.

Richard Bergström menar att då kommer personer över 65 år att erbjudas annat vaccin.

– Jag skulle tro i tre veckor till. Preliminär uppgift från Folkhälsomyndigheten, som förmedlar information från regionerna till mig, det är att vi behöver ha ungefär 200 000 doser till. Och då tror jag att det blir den här veckan, nästa vecka och kanske en vecka till och sedan kommer vi att skicka dem till andra ställen, då går de tillbaka in i potten, EU-potten, säger han till Ekot.

Någon gång i sommar

På frågan om hur länge till personer över 65 år kommer att mötas av beskedet att de inte får något annat vaccin än Astra Zenecas svarar Richard Bergström till Ekot:

– Folkhälsomyndigheten och regionerna har ju bättre koll på det, men som jag har förstått det så är det så att flertalet av de här ytterligare 200 000 doserna som vi förväntar oss till Sverige, flertalet av de är för dos två.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare blir det någon gång i sommar.

– Ja, när det gäller dos ett, så kommer vi att gå över till andra vacciner redan de kommande veckorna. Nu har vi Pfizer och Moderna som är de två vacciner vi använder för nyvaccination, om vi kallar det för det, säger Richard Bergström till Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-12
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas