Anders Tegnell: Det är inte Richard Bergström som styr
Senioren ställer frågor till Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Anders Tegnell: Det är inte Richard Bergström som styr

Du behöver inte vara orolig om det går fler än sex veckor mellan första och andra dosen Pfizer eller Moderna och det är inte vaccinsamordnaren Richard Bergström som bestämmer hur länge Astra Zenecas vaccin ska användas. Det är statsepidemiolog Anders Tegnells besked när Senioren ställer frågor på torsdagens (20/5) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-21

Det är många oroliga i Region Stockholm som väntar på sin andra dos Pfizer och det börjar närma sig sex veckor utan att de har kunnat boka tid för andra dosen. Förutom att de vill bli färdigvaccinerade så fort det är möjligt undrar de hur länge man kan vänta på den andra dosen egentligen?

–  Man kan med stor sannolikhet vänta väldigt länge. Storbritannien har gått upp mot sex månader och får fortfarande en väldigt bra effekt av den andra dosen. Skyddseffekten minskar nog något efter de första sex-åtta veckorna men inte katastrofalt heller så man behöver absolut inte vara orolig för att man ska gå förbi nån gräns när man inte får effekt av en andra dos. Det finns väldigt goda marginaler till dess, säger Anders Tegnell.

Många blev glada när de hörde Richard Bergström i Sveriges Radio Ekot göra bedömningen att om tre veckor upphör Astra Zenecas vaccin som förstaval eftersom leveranserna ska upphöra. Senare samma dag sa du i Sveriges Radio att det fortsätter betydligt längre än några veckor framåt med det vaccinet, egentligen tills alla över 65 har fått vaccin. Även om de allra flesta tar Astras vaccin och det ger ett bra skydd och de allvarliga biverkningarna är mycket sällsynta så finns det en stor grupp människor som inte kommer att ta det. De undrar bara hur länge de ska vänta.

–  Vi befinner oss i ett vaccinationsprogram och för dem över 65 år finns det tre vacciner som kan vara aktuella och de tre vaccinen kommer att vara aktuella även fortsättningsvis. Det finns ingen gräns för när de inte kommer att vara aktuella längre, säger Anders Tegnell först och när då Senioren påpekar att Richard Bergström vid två tillfällen sagt att användningen av Astra Zeneca upphör som förstaval om några veckor svarar Anders Tegnell:

–  Om jag ska vara väldigt tydlig så är det inte Richard Bergström som hanterar det svenska vaccinationsprogrammet utan det är Folkhälsomyndigheten som tar fram rekommendationer och det är regionerna som genomför. Det är alltså på de två ställena som de här typen av beslut tas, inte någon annanstans.

Kan du förstå de här dubbla budskapen? Han är ändå utsänd av regeringen som vaccinsamordnare.

–  Han är utsedd som vaccinsamordnare för att se till att Sverige har en god tillgänglighet till vaccin, inte för att styra den svenska användningen av vaccinet, avslutar Anders Tegnell.

Expressen tog senare upp Seniorens frågor och Anders Tegnells svar i den här artikeln. Till Expressen svarar Richard Bergström i ett sms att Sverige kommer att ta in Astra Zenecas vaccin till alla över 65 år. Det gäller både för dos 1 och dos 2.

”Jag och Anders är överens i sak: vi har Astra Zeneca-doser till alla över 65 år. Och det är ingen tvekan om att det är FHM som ger rekommendationer till regionerna. Och jag styr leveranserna in till Sverige baserat på vad regionerna och FHM meddelar mig”, skriver han i meddelandet till Expressen.

I det här tv-klippet kan du se Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar.

I den här texten kan du läsa mer om Richard Bergström och hans ord om Astra Zenecas vaccin förra veckan.

Här är länken till intervjun han gjorde i Sveriges Radio.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-21
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas