Anders Tegnell: Bra att Justitieombudsmannen granskar
Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Anders Tegnell: Bra att Justitieombudsmannen granskar

Det är inte bra att bara 83 procent i gruppen 65-69 år är vaccinerade i Region Stockholm. Däremot är det bra att Justitieombudsmannen (JO) granskar att man erbjuder enbart Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år som en del regioner gör. Det svarade statsepidemiolog Anders Tegnell bland annat när Senioren ställde frågor på pressträffen 3 juni med Folkhälsomyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-04

Över 90 procent över 65 år har fått första dosen men i gruppen 65 till 69 år släpar en del regioner efter medan det i många regioner är över 90 procent även i den gruppen. I Region Stockholm till exempel är det bara 83 procent som har fått första dosen i gruppen 65-69-åringar. Det innebär att nästan en av fem 65-69-åringar i Stockholm är ovaccinerade. Är det så bra, det är ändå väldigt många människor i riskgrupp vi pratar om?

– Nej, det är förstås inte bra men vi är långt ifrån färdiga med det här vaccinationsarbetet så man jobbar vidare med att försöka nå de här grupperna på olika sätt i Stockholm och de regionerna som ännu inte har nått så långt. Det handlar helt och hållet om att man behöver komma längre men att man ligger lite olika har ju många olika orsaker som du ju vet.

Du räknar med att de kommer att komma över 90 procent också?

– Det får vi ju se. 90 procent är ju som jag var inne på tidigare en fantastiskt hög siffra. Vi har aldrig varit i närheten av en vuxenvaccinationskampanj som har kommit upp på de nivåerna och kan vi nå de nivåerna, vi vill ju verkligen nå de nivåerna med så många som möjligt, men jag tror inte vi ska bli ohyggligt besvikna om vi inte når dit med alla överallt hela tiden.

Uppdatering – enligt de senaste siffrorna har nu 84 procent i åldersgruppen 65-69-åringar i Region Stockholm fått första dosen.

Justitieombudsmannen ska granska Region Stockholms beslut att personer över 65 år enbart ska erbjudas Astra Zenecas vaccin. JO vill veta varför man har tagit det beslutet, vilket rättsligt stöd det finns för det och hur det förhåller sig till de grundläggande principerna inom hälso- och sjukvården. Går de för långt där, jag ska också säga att det är fler regioner än Stockholm som gör så men JO har valt att granska Stockholm. För regioner får ju ge andra vaccin.

– Jag har inga kommentarer på en sån pågående utredning. Det är väldigt bra att man tittar på just den aspekten för den frågan har ju ställts många gånger, hur det här synkar med den hälso- och sjukvårdslag vi har på plats.

Du ser Seniorens frågor och Anders Tegnells svar i det här tv-klippet.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-04
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas