Fler vaccinerade smittas med delta – men fortfarande effektivt mot allvarlig sjukdom
Foto: Colourbox
Nyheter | covid-19

Fler vaccinerade smittas med delta – men fortfarande effektivt mot allvarlig sjukdom

Deltavarianten av covid-19 sprider sig i Israel och nu visar en ny studie att Pfizers vaccin är mindre effektivt mot den än andra varianter av coronaviruset. Däremot är skyddet mot allvarlig sjukdom fortfarande starkt.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-06

Trots att över hälften av befolkningen i Israel är fullvaccinerad sprider sig deltavarianten i landet. Tidigare har EU:s smittskyddsenhet ECDC sagt att deltavarianten inom de kommande månaderna kommer att stå för 90 procent av alla nya fall inom EU.

Nu rapporterar bland andra Financial Times och Haaretz att en ny israelisk studie visar att Pfizers vaccin är mindre effektivt mot deltavarianten.

För fullvaccinerade är vaccinet effektivt till 64 procent mot deltavarianten att jämföra med 94 procent för tidigare varianter.

Över 90 procent effektiva mot allvarlig sjukdom

Den israeliska studien visar dock att vaccinet fortfarande skyddar riktigt bra mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning. Där är effektiviteten 93 procent.

En tidigare brittisk studie visar att risken att smittas av deltavarianten ökar även om du är fullvaccinerad med Astra Zeneca men att effektiviteten mot delta är 92 procent när det gäller att bli allvarligt sjuk och hamna på sjukhus.

Så sammantaget verkar båda vaccinen, det gäller även Moderna eftersom det bygger på samma modell som Pfizer, fortfarande skydda bra mot allvarlig sjukdom.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-06
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas