”Börja vaccinera med tredje dosen”
Nyheter | vaccineringen
Foto: Getty Images

”Börja vaccinera med tredje dosen”

Börja vaccinera med en tredje dos. Det skriver tidigare statsepidemiologen Annika Linde och Region Stockholms sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) i ett debattinlägg.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-17

Senioren har tidigare skrivit att Folkhälsomyndigheten meddelat att vissa riskgrupper eventuellt kan få en tredje dos i höst. Du kan läsa det här.

Israel har redan börjat ge en tredje dos för äldre personer och andra i riskgrupp och länder som Storbritannien, Tyskland och USA har också aviserat att de ska börja med det inom kort.

Däremot är inget beslut taget i Sverige och i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet motiverar Annika Linde och Anna Starbrink varför de tycker att regeringen och Folkhälsomyndigheten ska ta det beslutet nu och börja erbjuda en tredje dos i höst.

Finns en färdig organisation

”De flesta experter tycks vara överens om att vaccinskyddet, liksom skyddet efter genomgången infektion, avtar med tiden, och att det därför kommer att behövas en påfyllningsdos. De första personerna i Sverige fick sitt vaccin i mellandagarna i fjol. Det innebär att det ganska snart är åtta, nio månader sedan de fick sin andra vaccindos. Vi vet inte exakt hur snabbt effekten börjar avta, men tycker det är dumt att ta några risker. En sådan booster-dos skulle ge ett förstärkt skydd. Det är speciellt viktigt för den som är äldre eller har underliggande sjukdomar. Vi vill därför kunna börja erbjuda dessa grupper en tredje dos i höst” skriver Annika Linde och Anna Starbrink bland annat och pekar på att till exempel i Stockholm finns redan en färdig organisation med vaccinationsmottagningar som är redo att sätta igång.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas