Vissa riskgrupper kan få tredje dos i höst
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Vissa riskgrupper kan få tredje dos i höst

Redan till höst kan vissa riskgrupper eventuellt erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-03

Nyligen blev Israel första landet att erbjuda en tredje vaccindos. Det gäller alla över 60 år som varit färdigvaccinerade i minst fem månader.

Även Tyskland och Storbritannien kommer i september att börja erbjuda äldre och personer med nedsatt immunförsvar en så kallad boosterdos.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare tvekat att komma med besked om en tredje dos eftersom de menar att det inte finns tillräcklig data hur länge vaccinskyddet räcker och i så fall när en boosterdos skulle kunna bli aktuell.

Omfattningen oklar

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att en större andel av befolkningen nästa år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos men att omfattningen i dagsläget är oklar eftersom det bland annat beror på eventuella nya virusvarianter och vad olika forskningsstudier visar om vaccinernas skyddseffekt över tid.

Myndigheten fortsätter vidare att vissa riskgrupper eventuellt kan få en tredje dos redan till hösten.

”Under hösten kan också vissa riskgrupper eventuellt komma att erbjudas en påfyllnadsdos, i första hand äldre boende i SÄBO, personer äldre än 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar” skriver Folkhälsomyndigheten.

”Inte möjligt att utrota viruset”

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i ett uttalande.

Folkhälsomyndigheten bedömer också att tillgången på vaccin kommer att vara god under lång tid framöver och att vaccinationerna de närmaste åren kommer att genomföras med ett eller två mRNA-vaccin som eventuellt kan kompletteras med ett proteinbaserat vaccin.

Läs också: Region Stockholm kritisk och kräver tydligare besked

Här är hela Folkhälsomyndighetens pressmeddelande

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-03
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas