Folkhälsomyndigheten: Smitta på äldreboende kan vara ett litet tecken mot tredje dos
Sara Byfors på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Folkhälsomyndigheten: Smitta på äldreboende kan vara ett litet tecken mot tredje dos

Folkhälsomyndigheten utesluter inte ett covidpass för vaccinerade och flera smittade på ett äldreboende kan vara ett litet tecken mot en tredje dos för vissa i höst. Det svarade enhetschefen Sara Byfors när Senioren ställde frågor på torsdagens (19/8) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-20

Seniorens första fråga: Det finns många fullvaccinerade som fortfarande drar sig för att gå på till exempel restaurang, bio och teater nu när smittspridningen ökar, inte minst deltavarianten som smittar lättare även på vaccinerade. Helt riskfritt blir det ju aldrig men funderar ni på att införa covidpass så att personer kan känna sig aningen tryggare i en lokal där många vistas om man vet att de har vaccinerat sig eller har haft covid-19.

– Vi har inte några såna planer i nuläget, det kanske kan förändras med tiden när alla har fått en möjlighet att vaccinera sig men det ska jag verkligen låta vara osagt om det blir så, svarar Sara Byfors och fortsätter:
– Jag tycker att man ska tänka att man har ett bra skydd själv som vaccinerad och genom att hålla avstånd till andra människor och kanske välja tider då det inte är så trångt om man nu vill gå på restaurang, eller det ska ju inte vara trångt överhuvudtaget, men när det är färre personer där. Och också komma ihåg att vi ändå har en relativt sett låg smittspridning, om än ökande, så man måste bedöma själv vad man ska göra men i nuläget har vi inga såna tankar när de gäller de miljöerna.

Seniorens andra fråga: Jag måste fråga igen om en eventuell tredje dos till vissa riskgrupper i höst, inte minst efter att fyra fullvaccinerade på ett äldreboende i Linköping har smittats och de vaccinerades tidigt. Det här var den första smittan på ett äldreboende i den regionen på nästan tre månader. Ni känner ingen oro att fler äldre som har vaccinerats just tidigt nu ska bli smittade i takt med att skyddet avtar?

– Vi följer det här noga, verkligen, och ser vi att det finns ett behov att vaccinskyddet börjar avta, nu är det här en enskild händelse men det är klart att den får läggas till annat vi vet och vad vi ser i omvärlden, och gör vi då sen bedömningen att här behöver vi en tredje dos då kommer vi att rekommendera det, svarar Sara Byfors och fortsätter:

– Vi ser inte nu att det är några tecken på det, det här är väl ett litet, litet tecken får man säga som man ändå såklart behöver ta i beaktande men inte mer än så. Vi trycker verkligen på nu för att alla ska vaccinera sig i hela samhället både för att skydda sig själva och också de äldre då. Jobbar du i vården till exempel är det självklart att du ska vaccinera dig.

Du ser Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar i det här tv-klippet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-20
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas