Vetenskapsakademien: Äldre bör erbjudas en tredje dos
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Vetenskapsakademien: Äldre bör erbjudas en tredje dos

En tredje dos till äldre och särskilt utsatt vårdpersonal inom nio månader efter andra dosen. Det rekommenderar Kungliga Vetenskapsakademien efter att ha studerat internationella resultat.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-08

I Sverige ges en påfyllnadsdos numera till personer med extra nedsatt immunförsvar, det är ungefär 40 000 människor det rör sig om.

Men trots att flera länder har eller ska börja erbjuda en tredje dos till alla äldre menar Folkhälsomyndigheten att det ännu inte är nödvändigt. Det kan du läsa mer om här.

Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 anser dock att det är dags nu. Den snabba spridningen av den betydligt mer smittsamma deltavarianten gör också att det är ännu viktigare att vaccinera sig.

Antikroppsnivåerna sjunker

Studier att antikroppsnivåerna sjunker med tiden, inte minst hos äldre, och det är därför som expertgruppen föreslår att äldre och särskilt utsatt vårdpersonal ska erbjudas en påfyllnadsdos inom nio månader efter andra dosen, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

– Det kan vara viktigt att särskilt prioritera dem som fick Astra Zeneca-vaccinet tidigt i våras som visat sig ge lägre antikroppsnivåer. En påfyllnadsdos med ett mRNA-vaccin i denna grupp har visat sig öka antikroppsnivåerna avsevärt, säger Jan Holmgren vaccinforskare vid Göteborgs universitet.

”Troligen inte sista varianten”

Expertgruppen har sammanfattat internationella resultat om vaccinernas skyddseffekt och menar att speciellt sårbara grupper behöver prioriteras, inte minst vissa immunbristpatienter.

– Deltavarianten ställer nya krav på smittskyddsarbetet och vården och detta är troligen inte den sista varianten vi ser. De vacciner vi har i dag fungerar bra mot delta och de måste nå ut till så många som möjligt, säger Gunilla Karlsson Hedestam, vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet.

Kan blir rekommendation från tolv år

Om smittspridningen fortsätter att öka under hösten anser expertgruppen att även barn mellan tolv och 15 år ska erbjudas vaccination. Det sker redan i flera länder, inte minst i de övriga nordiska länderna.

– Pandemin är global och det som händer i andra länder påverkar oss i Sverige. Hög smittspridning ökar risken för uppkomsten av nya virusmutationer. Vi behöver bevaka de olika varianterna, särskilt de som visar sig ha nya biologiska egenskaper, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-08
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas