Nya krav på tredje dos till äldre efter flera dödsfall
Nyheter | smittan på äldreboenden

Nya krav på tredje dos till äldre efter flera dödsfall

Nu höjs fler röster om att äldre ska erbjudas en tredje dos mot covid-19. Inte minst efter flera nya dödsfall bland fullvaccinerade på äldreboenden.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-22

En av dem som vill ha besked nu är Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

– Vi är alla överens om att det kommer att behövas en dos tre för den här gruppen. Jag tycker att det vore bra om vi kan börja ge den sprutan, säger han till SVT Västerbotten efter att smittspridningen tagit fart i länet.

Tre dödsfall i Umeå och ett in Skellefteå har rapporterats in samtidigt som åtta personer på ett äldreboende i Överkalix har avlidit efter att ha smittats. Sju av dessa var fullvaccinerade, rapporterar SVT Norrbotten.

Även elva i personalen har bekräftats smittade, skriver kommunikatören Anna Widén i Överkalix kommun i ett pressmeddelande.

Uppmanar till att undvika besök

– Vi vet att vaccinationsviljan bland personalen varit mycket god men som arbetsgivare kan vi inte kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra. Vi uppmanar anhöriga att fortsätta att undvika att besöka våra särskilda boenden för äldre, skriver Anna Widén.

Överkalix kommun har 3 253 invånare. Åtta avlidna är 0,25 procent av befolkningen

– Jag är förkrossad. Det här är fruktansvärt tragiskt. Jag lider med familjerna som drabbats och även med personalen. Vi har följt alla restriktioner som finns och fortsätter att göra det, men jag är i dag inte människa att svara på hur det här har gått till, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S) till SVT Norrbotten och berättar att ärendet är överlämnat till smittskyddsläkare för att ta reda på orsaken.

Tidpunkten inte bestämd

Det är inte klart vilket vaccin de smittade har fått men i början vaccinerades de flesta med Pfizer. Studier visar också att skyddseffekten för Pfizer avtar efter fem-sex månader och flera länder har börjat eller ska börja ge en tredje dos till äldre. Samma studier visar också att de godkända vaccinerna fortfarande ger bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Folkhälsomyndigheten har sagt att en tredje dos till äldre kommer att ges men det finns ingen tidpunkt ännu. På en pressträff förra veckan sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att november-december kan bli aktuellt.

Men som sagt, det är en tidpunkt som inte är bekräftad.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-22
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas