En av fem inom hemtjänsten ännu ovaccinerad
Foto: Getty Images
Nyheter | Omsorg | Pandemin

En av fem inom hemtjänsten ännu ovaccinerad

Andelen vaccinerade fortsätter uppåt, men inom hemtjänsten är var femte fortfarande ovaccinerad.

Jan Arleij
Publicerad 2021-10-05

Vaccin på arbetstid är nu en av åtgärderna för att få upp vaccinationsgraden hos vård- och omsorgspersonal. Det säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Vi fortsätter trycka på vikten av att både öka täckningsgraden i stort och också göra särskilt riktade insatser till vård- och omsorgspersonal, säger Emma Spak till Sveriges Radio.

Hårdnande press

Trycket i debatten har ökat den senaste tiden, i takt med att fler äldre rapporteras smittade och döda i covid-19 från äldreomsorgen.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson har också krävt åtgärder från arbetsmarknadens parter.

På arbetstid

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har andelen som fått en första dos och som arbetar inom hemtjänsten faktiskt ökat med fyra procentenheter de senaste fyra veckorna.

– Vi tror att den här typen av insatser att vaccinera på arbetstid, på arbetsplatsen och att samtidigt gå ut med information som tryggar den enskilde är ett bra sätt att få upp täckningsgraden i de här grupperna, säger Emma Spak.

Ge ett uppdrag

I fredags (1/10) ökade också det politiska trycket mot regeringen.

Moderaterna krävde då att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur situationen ska hanteras.

– Det är rimligt att om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre att man är vaccinerad, säger M:s socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall.

Liberalerna gick fram med krav på att smittskyddslagen förtydligas.

Arbetasgivaren

Socialminister Lena Hallengren (S) spelar över bollen till SKR.

– Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad. Då är det arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Lena Hallengren till Ekot.

Det säger lagen

I Sverige är tvångsvaccinering inte tillåtet. Enligt paragraf 6 i regeringsformens andra kapitel är alla medborgare skyddade mot ”påtvingade kroppsliga ingrepp” som vaccinering från stat, myndigheter, kommuner och regioner.

Dölj faktaruta

– Om det är så att man inte kan lösa situationen så kanske det måste sluta med omplacering. Vi kan inte lägga det i någon annans knä eller skapa någon lagstiftning för att lösa det.

Socialministern uppger att hon ska kalla arbetsmarknadens parter som får redovisa hur man ska se till att personalen blir vaccinerad.

Jan Arleij
Publicerad 2021-10-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas