Ska vi åter bara låta skandalen ske?
Foto: Gettyimages
Nyheter | Nya dödsfall

Ska vi åter bara låta skandalen ske?

En av landets främsta experter på ålderism ser en överhängande risk för att en ny dödlig skandal nu växer fram i äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2021-09-28

Kritiken växer mot att offentligt anställdas rätt att säga nej till vaccin värderas högre än att skydda äldre i hemtjänst och på särskilt boende från covid-19.

Det krävs nu en nationell policy om vaccinering för att minimera risken för att äldreboendena återigen blir dödsfällor, skriver Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds universitet, i en debattartikel på expressen.se.

Håkan Jönson.

– Om jag är 85 år gammal och multisjuk men vill fortsätta att leva några år till, ska jag då vara tvungen att ta emot kroppsnära hjälp i ett litet utrymme av personer som inte är vaccinerade?

– Får de som bor på äldreboenden eller tar emot hemtjänst ens veta något om den frågan idag?

Många led

Många undvek att söka hjälp från äldreomsorgen innan vaccinationerna kom i gång, som ett sätt att minska risken för att bli allvarligt sjuka och dö. De personerna led av att inte få hjälp. Ska vi hamna där igen? undrar Håkan Jönson.

– Vi hoppas alla att covid-19-pandemin går mot sitt slut men det kan tyvärr hända att smittan åter tar fart. Ska vi då åter stå där i efterhand och säga att det var tråkigt att det blev som det blev? I så fall är det en skandal.

Rättigheter

Håkan Jönson hänvisar till de många dödsfall som nu registreras bland fullvaccinerade äldre på särskilda boenden.

– Det är de äldre omsorgstagarnas rättigheter som den här diskussionen måste handla om.

Tryck på personal ökar i Stockholm

Ändra smittskyddslagen så att vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig mot covid-19 kan bli av med jobbet. Det kräver Liberalerna i Region Stockholm.

Anna Starbrink.

Utspelet kom på måndagen (27/9). ”Om frågan måste ställas på sin spets: Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först – då ställer jag mig på patientens sida”, sa Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Den socialdemokratiska oppositionen i Region Stockholm och i Stockholms stad gick ungefär samtidigt ut med att de vill utreda möjligheten att neka ovaccinerade jobb.

Precis som i Sverige blir nu debatten alltmer intensiv ute i världen. Från och med idag måste all vårdpersonal i New York ha tagit en första spruta mot corona, annars får man sparken, rapporterar Ekot.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-09-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas