Dålig vårdhygien bakom dödsfallen på äldreboendet
Foto: Getty Images
Nyheter | smittspridning

Dålig vårdhygien bakom dödsfallen på äldreboendet

Brister i vårdhygienen. Det var anledningen till att åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Det visar en utredning som Region Norrbottens smittskyddsenhet genomfört, rapporterar SVT Norrbotten.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-05

– Personalens skyddsinsatser räckte inte ända fram, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt till SVT Norrbotten.

Det var i mitten på september som smittan tog sig in på äldreboendet i Överkalix då åtta personer avled. Av dessa var sju dubbelvaccinerade.

– Eftersom det inte handlade om en muterad virusvariant eller något fel på vaccinen så är det uppenbart att det handlar om att man inte riktigt lyckades med de vårdhygieniska åtgärderna för att minska smittspridningen. Personalen har nog använt skyddsutrustning, men inte på rätt sätt. Men det handlar också en hel del om slumpen och en hel del om otur, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT Norrbotten.

Redan 2020 uppmärksammades kommunen på bristande vårdhygien då kommunen var näst sämst i landet i en mätning som Sveriges kommuner och regioner gjorde.

Hoppas att kommunen lärt sig

Anders Nystedt menar att det kan vara lätt att inte ta de vårdhygienska rutinerna på allvar i en kommun som Överkalix som inte tidigare har haft så stor smittspridning.

– Men det är otroligt viktigt att sköta sådana rutiner och jag hoppas att kommunen har lärt sig något av det här, säger Anders Nystedt.

Överkalix socialchef Jenny Liljebäck menar att de i nuläget inte kunnat se vad de hade kunnat göra annorlunda. Hon har nu fått i uppdrag av omsorgsutskottet att utvärdera vad som hände på äldreboendet när smittan spreds.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-05
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas