Smittad personal kallades in till demensboende
Foto: Getty Images
Nyheter | smittspridning

Smittad personal kallades in till demensboende

Covidsmittad personal har tillåtits jobba på ett demensboende. ”Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka”, uppger en källa till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-20

Det handlar om demensboendet Skogsgården i Motala. Den allmänna kraftiga smittökningen av covid-19 har även letat sig in på äldreboenden och vecka 2 rapporterades över 1000 nya smittfall på äldreboenden och närmare 900 inom hemtjänsten, enligt Socialstyrelsens siffror.

Men det har även medfört personalbrist på grund av smittad personal och reglerna för hemkarantän.

På demensboendet Skogsgården i Motala har det alltså gått så långt att covidsmittad personal tillåtits jobba och även kallats in.

– Det finns två våningsplan, och på det ena är nästan alla smittade. Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Bekräftar bilden

Sissi Roth är sektionsordförande i Kommunal och hon bekräftar att de fått in liknande uppgifter från sina medlemmar.

– Bilden vi har fått till oss är att folk med symptom har fått gå in och jobba fast de är sjuka och även under väntan på coronasvaret, säger hon till SVT.

Enligt Sissi Roth är omkring 20 personer smittade och det rör sig om både boende och anställda. Eftersom det bara finns 28 platser på boendet så är det en hög siffra.

Fyra avdelningar

Skogsgården har fyra avdelningar och tanken har varit ett de anställda inte ska gå mellan avdelningarna men enligt uppgifter har det inte fungerat i praktiken.

Vardaga driver Skogsgården och Aftonbladet har varit i kontakt med verksamhetschefen Charlotte Ejdehage. Hon har dock inte återkommit utan kommunikationschefen Urban Rybrink på Ambea, som äger Vardaga, svarar Aftonbladet i ett mail:

”Vi har en hög personalfrånvaro, men inte bara på grund av smitta. Vi har också frånvaro som är kopplad till karantänsregler samt fördröjningar av provtagning. Vi vet att det förekommit en diskussion med medicinskt ansvarig sjuksköterska kring personalsituationen, men vi får gå till botten med det för att se vad som har hänt.”

”Vi hade jätteproblem”

Gertrud Öjetoft är regionchef på Vardaga. Hon uttalar sig så här till SVT om situationen och om ett av exemplen:

– Hon hade sitt arbetspass både lördag och söndag och under smittspårning på lördag konstaterades att hon var smittad och då var hon redan i verksamheten och jobbade med äldre som var smittade redan. Sen hade vi ett jätteproblem på söndagen för vi hade helt enkelt inte personal, vi fick inte in personal. Vi valde utifrån två onda ting där vi ansåg att låta en positivt testad, som ändå var symptomfri, jobba som hon hade gjort dagen innan. Hon jobbade bara med boende som redan bar på smittan.

”Arbetsgivarens ansvar”

Sissi Roth är allt annat än nöjd med hur Vardaga har hanterat situationen.

– Jag reagerar väldigt starkt på det här. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att man har personal på plats och inte beordra in personal i en pandemi som man har gjort i det här läget, säger hon till SVT.

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas