Restriktionerna kvar i två veckor
Foto: Getty Images
Nyheter | Pandemin

Restriktionerna kvar i två veckor

Coronarestriktionerna som presenterades i december kommer att förlängas med två veckor. Orsaken är den massiva smittspridningen av Omikronvarianten.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-26

Beskedet lämnades av socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff på onsdagseftermiddagen (26/1).

– 270 000 fler coronasmittade har registrerats fall de senaste sju dagarna. Mörkertalet kan inte fastställas, men bedömningen är att en halv miljon smittas i veckan, sa Karin Tegmark Wisell. Vi är inne i en fas med det absolut högsta antalet smittade under pandemin.

Toppen väntas nås någon gång under de kommande veckorna.

– Det här leder till stora bemanningsproblem på många samhällsviktiga områden som inom sjukvården och polisen.

Belastningen på inte minst äldreomsorgen är också fortsatt hög.

– Vi ser en kraftig ökning av fall på särskilda boenden, sa Karin Tegmark Wisell.

Snar avveckling

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall så behövs den bromsen ännu en tid. Släpper vi i den för snabbt riskerar vi ett allvarligt bakslag mot samhällets grundläggande funktioner, sa Lena Hallengren.

Bedömningen för dagen är ändå att ”merparten” av restriktionerna kan avvecklas från den 9 februari. Mer detaljerade besked kring en avvecklingsplan utlovades till i början av nästa vecka.

– Men vi har en eskalerande och skenande smittspridning. Vi behöver ta oss igenom kulmen innan restriktioner kan avvecklas, sa Lena Hallengren.

Vaccinationer

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill bland annat se en betydligt högre vaccinationstäckning, inte minst med tredje sprutan för gruppen 50-65-åringar.

– Ju bättre du följer restriktionerna och ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare kan restriktionerna hävas, uppmande socialminister Lena Hallengren.

Ligger före

Storbritannien ligger cirka fyra veckor före Sverige i utvecklingen av smittspridning, Danmark cirka två veckor, sa Karin Tegmark Wisell.

– Därför gör vi egentligen inte så olika bedömningar i våra länder.

Den danska regeringen väntas slopa coronarestriktioner från den 1 februari.

Detta gäller sedan 12 januari

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus utan vaccinationsbevis införs ett tak på max 50 personer. Fortsatt gäller de nuvarande rekommendationerna om enbart sittande publik, max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap.

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 50 deltagare där vaccinationsbevis används införs krav på max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap. Fortsatt gäller endast sittande publik.

För serveringsställen införs en begränsning på max 8 personer per sällskap och de behöver stänga senast kl. 23.00. Fortsatt gäller endast sittande servering och krav på 1 meters avstånd mellan sällskap.

För mässor införs krav på vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer. Fortsatt gäller att trängsel ej får förekomma samt krav på 10 kvadratmeter per person.

Ett allmänt råd införs om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.

Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. För universitet och högskolor gäller att distansundervisning kan användas som verktyg för att glesa ut. Salstentor och stora föreläsningar bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.

Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.

Källa: Regeringen.se

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-01-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas