Fjärde dos rekommenderas till personer över 80 år
Foto: Getty Images
Nyheter | fjärde dos

Fjärde dos rekommenderas till personer över 80 år

En fjärde dos vaccin mot covid-19 rekommenderas till personer som bor på äldreboenden, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Det meddelar Folkhälsomyndigheten på måndagsmorgonen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-02-14

Folkhälsomyndigheten skriver vidare i sitt pressmeddelande att den andra påfyllnadsdosen bör ges tidigast fyra månader efter den första.

Trots att de flesta restriktioner är hävda är smittspridningen av covid-19 omfattande i Sverige. Det gäller även bland personer i riskgrupp, som personer som bor på äldreboenden till exempel där smittspridningen har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Även om omikronvarianten som är dominerande nu ger de allra flesta milda symptom så ökar risken att drabbas av allvarlig sjukdom med stigande ålder och därför kommer Folkhälsomyndigheten med beskedet att de som löper störst risk för allvarlig sjukdom erbjuds en andra påfyllnadsdos, det vill säga en fjärde dos totalt.

Rekommendationen gäller:

  • Personer som bor på äldreboenden.
  • Personer med hemtjänst eller hemsjukvård
  • Personer som är 80 år och äldre.

Den fjärde dosen kan erbjudas tidigast fyra månader efter den tredje och vaccinationsarbetet med den inleds från och med vecka 8 i regionerna.

Folkhälsomyndigheten skriver vidare att immunförsvarets förmåga att reagera på vaccinationen och bygga upp ett långvarigt skydd avtar med stigande ålder.

– En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

 

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2022-02-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas