Assistansbolag säger upp ovaccinerad personal
Foto: Getty Images
Hälsa | Nyheter | Omsorg | ovaccinerad personal

Assistansbolag säger upp ovaccinerad personal

Uppåt 20 personer som inte vill vaccinera sig mot covid-19 kan bli uppsagda av det privata assistansbolaget Lystra, uppger Sveriges Radio Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-30

– All vår personal ska vara vaccinerad mot corona för att skydda våra kunder och de personer som befinner sig i riskgrupp, säger Lystras HR-chef Jesper Gullstrand till Ekot och fortsätter med att svara på Ekots fråga om vad som händer om inte personalen är vaccinerad:

– Är man inte vaccinerad kommer den närmaste chefen att upprätta en handlingsplan där man tittar på en tremånadersperiod och där vi ser att individen antingen ska vaccinera sig under den perioden eller så finns det risk för omplacering eller i värsta fall uppsägning. Troligtvis kommer vi i slutändan att hamna i ett 20-tal.

Lystra finns på flera platser i landet och vaccinationskravet gäller vård- och omsorgspersonal samt administrativ personal.

En person har redan blivit uppsagd och fler väntas bli det inom kort. Lystra är det första bolaget som bedriver personlig assistans som har gått så här långt när det gäller vaccinationskrav på personal.

Fackförbundet Kommunal är kritiskt till Lystras agerande.

– Det är märkligt att man gör en kollektiv uppsägningssituation när det är enskilda medlemmar och enskilda arbetstagare det berör. Det låter inte som att det är så genomtänkt, säger förbundsombudsmannen Lars-Sture Johansson till Ekot.

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas