Vaccinkrav på vårdpersonal i Finland
Foto: Getty Images
Hälsa | Nyheter | Vård & omsorg | vaccinering

Vaccinkrav på vårdpersonal i Finland

Det ska bli obligatoriskt för vårdpersonal i Finland att vaccinera sig mot covid-19 om man jobbar nära sårbara personer. Samtidigt kräver oppositionen i Sverige att ovaccinerad personal på äldreboenden och i hemtjänsten ska omplaceras.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-28

Vi börjar i Finland där det nu finns ett lagförslag om att vårdpersonal som jobbar nära sårbara personer inom social- och hälsovården måste vara vaccinerade mot covid-19. Det skriver Hufvudstadsbladet.

Annars blir man omplacerad. Kan inte lämpliga sysslor erbjudas kan man i sista hand bli hemskickad utan lön. Då kan man ansöka om utkomstskydd om man inte kan försörja sig.

Beslutet har väckt upp känslor i Finland. En del menar att vaccintvånget borde ha införts tidigare och en del menar att lagförslaget inkräktar för mycket på den personliga integriteten.

I social- och hälsovårdsutskottets betänkande föreslås att alla arbetsgivare inom social- och hälsovården ska säkerställa att patienterna inte utsätts för ovaccinerad personal. I de flesta fallen betyder det att de anställda måste vaccinera sig. Kan man av medicinska skäl inte vaccinera sig måste man uppvisa ett negativt coronatest före varje arbetspass.

Ingen risk för diskriminering

– Det här handlar i första hand om att skydda personer som kan bli allvarligt sjuka av covid-19, på äldreboenden och sjukhus, och som är beroende av de här yrkesgrupperna, säger Veronica Rehn-Kivi, som respresenterar SFP, Svenska folkpartiet, i social- och hälsovårdsutskottet till Hufvudstadsbladet.

Hon menar också att grundlagsutskottet inte ansåg att det föreligger någon risk för diskriminering i utlåtandet.

Fackförbundet Super, som representerar närvårdarna, är kritiskt till lagförslaget.

– Jag undrar hur många andra yrkesgrupper som skulle vara beredda att ta den här konsekvensen, att leva enbart på utkomstskydd, säger ordföranden Silja Paavola till Hufvudstadsbladet.

De flesta kommuner frågar inte

I Sverige finns fortfarande inga nationella riktlinjer utan det varierar beroende på var i landet du bor. I en enkät som SVT nyligen gjorde visade det sig att en majoritet av kommunerna som svarade inte frågar eller vet om den personal som kommer i kontakt med patienter/omsorgstagare inom vård och omsorg är vaccinerad. Du kan läsa mer om det här.

Många har reagerat på det och nu väcks kravet på att ovaccinerad personal inte ska jobba nära äldre och sköra på äldreboenden och inom hemtjänsten.

– Regeringen ska se till att kommunerna har en möjlighet att följa lagen, antingen genom att förklara vad lagen faktiskt säger, eller så får vi skärpa lagen så att om jag behöver hemtjänst ska jag veta säkert att den personal som den personen möter ska vara vaccinerad mot sjukdomar som kan vara farliga för mig, säger Lina Nordquist, som är Liberalernas socialpolitiska talesperson, till SVT.

Lena Hallengren avböjer intervju

På en pressträff 16 december sa socialminister Lena Hallengren (S) att ovaccinerade personer ska vara försiktiga och inte utsätta personer över 70 år för risk för smitta. Det är viktigt oavsett vem personen över 70 är, sa hon vidare.

När SVT vill fråga Lena Hallengren hur det budskapet går ihop när kommuner inte omplacerar ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst avböjer hon via sin pressekreterare en intervju.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas