De flesta kommuner frågar INTE om personal är vaccinerad
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccinering personal

De flesta kommuner frågar INTE om personal är vaccinerad

De flesta kommunerna i Sverige frågar inte eller kontrollerar om personal som jobbar med äldre är vaccinerad mot covid-19. Det visar en enkätundersökning som SVT har gjort.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-13

Av 215 kommuner i SVT:s enkät svarar 113 att de varken frågar eller vet om den personal som kommer i kontakt med patienter/omsorgstagare inom vård och omsorg är vaccinerad.

20 procent uppger att de ställer frågor vid anställning medan andra jobbar med säkerheten för patienter och omsorgstagare på andra sätt.

– Det har varit mycket debatt i samhället och även hos oss om hur man ska hantera det här, men vi har tolkat det som att man kan ställa frågan utan att gå över några gränser. Sedan är det upp till den enskilde att svara eller inte, säger Johan Lindström, som är vård- och omsorgschef i Eskilstuna kommun till SVT.

Eskilstuna är endast en av nio kommuner i enkäten som svarar att de både frågar personalen om den är vaccinerad samt även omplacerar personal som inte är det.

Om en personal inte vill svara på frågan om man är vaccinerad erbjuds man att göra ett snabbtest inför varje arbetspass. Vill man inte det får man utföra andra arbetsuppgifter som inte innebär nära kontakt med äldre.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas