Växjö kommun anställer bara vaccinerad omsorgspersonal
Foto: Getty Images
Nyheter | Omsorg | vaccineringen

Växjö kommun anställer bara vaccinerad omsorgspersonal

Växjö kommun kräver att all personal som anställs inom vård och omsorg och jobbar nära människor ska vara vaccinerad mot covid-19. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-10

Tidigare har Region Dalarna meddelat att de ska utreda möjligheten att inte anställa personal som inte vaccinerat sig. Du kan läsa mer om det här.

– Ungefär 90 procent av våra medarbetare som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och i hemsjukvården är i dag vaccinerade, men det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra. Därför vill vi att nyanställda ska kunna visa ett vaccinationsintyg, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun i ett pressmeddelande.

Det gäller personal som jobbar omsorgsnära och alla anställningsformer som tillsvidareanställda, vikarier och timanställda.
Dessutom uppmanar kommunen medarbetare inom vård och omsorg att vaccinera sig.

Kan vaccinera sig på arbetstid

– Vi informerar kontinuerligt medarbetare inom vård och omsorg att det går att vaccinera sig på arbetstid och att vaccinet är kostnadsfritt. Vi vet att det finns medarbetare som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, men vi förväntar oss att så många som möjligt tar sprutan eftersom det är det bästa sättet att skydda våra äldre och mest sköra, men även sig själva från svår sjukdom, säger Andreas Olsson, (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Vidare ska personal som inte är vaccinerad följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att iaktta försiktighet och hålla avstånd till andra människor.

– Att hålla avstånd till andra personer gäller även på arbetsplatsen och mot kollegor, det är viktigt att visa hänsyn om man inte vaccinerat sig, säger Malin Lauber (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-10
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas