Ovaccinerad personal smittad – äldre dog på boendet
Foto: Getty Images
Nyheter | coronasmitta

Ovaccinerad personal smittad – äldre dog på boendet

En av de boende på ett äldreboende i Söderköping avled efter att smittats av covid-19. Nu har smittan spårats till ovaccinerad personal, skriver Folkbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-03

Samtidigt rapporterar TV4 om en äldre kvinna med hemtjänst som avlidit efter att hon mest troligt blivit smittad av personal. Bara dagar innan kvinnan insjuknade i covid-19 hade personen som besökt kvinnan testats positivt för covid-19.

Sonen Lars-Åke Blomqvist pratar om sin mamma Maj och händelsen i TV4:

– Det här är inget som jag och min bror har kunnat påverka på något sätt trots att vi jobbat hårt för att skydda henne, säger han.

”Fler måste vaccinera sig”

Senioren har tidigare skrivit om fler äldreboenden som drabbats av smitta trots att de boende varit fullvaccinerade. Du kan läsa om det här och här.  och på Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen betonade biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell att fler bland personal inom hemtjänsten och på äldreboenden måste vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten skrev även ett pressmeddelande om det som du kan läsa här.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson menar också att det är självklart.

– Som senior ska man vara trygg, jag förutsätter att alla i omsorgspersonalen runt om i landet vaccinerar sig för en god och säker omsorg, säger Eva Eriksson och fortsätter:

– Det här handlar om respekt för äldre människor och att ta hand om varandra. Seniorers rätt att inte utsättas för smittrisk måste väga tyngst i detta sammanhang, Man ska inte riskera att bli smittad i sitt eget hem.

Var ovetande och hade inga symptom

Personen i personalen på äldreboendet i Söderköping hade inga symptom och var helt ovetande om smittan.

– Alla vet sedan månader att vaccination minskar risk för sjukdom och död, och samtidigt att uppemot 300 000 äldre människor har äldreomsorg som innebär personal i ens närhet. Det är förvånande att frågan inte är löst i dagsläget – av politiken, myndigheter, kommuner och arbetsmarknadens parter, säger Eva Eriksson.

I Region Dalarna ska man utreda möjligheten att inte anställa personal som inte vaccinerat sig mot covid-19. Det beslutade regionstyrelsens personalutskott på sitt senaste möte.

”Det handlar om patienternas säkerhet”

– Det här handlar om patienternas säkerhet, säger regionrådet Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Som vårdgivare ska vi göra allt som står i vår makt för att förhindra smittspridning. Rätten att som arbetsgivare välja bort arbetssökande som inte vill vaccinera måste vara möjlig. Därför har vi beslutat att frågan ska utredas.

Det gäller dock bara nyanställningar nu ska regiondirektören i samråd med rättsavdelningen utreda frågan. Det ska återrapporteras till personalutskottet på sammanträdet 26 januari.

Du kan läsa det pressmeddelandet här.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-03
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas