Flera tidigt vaccinerade smittades på samma äldreboende
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Flera tidigt vaccinerade smittades på samma äldreboende

Fyra fullvaccinerade har smittats på ett äldreboende i Linköping. Nu höjs fler röster om en tredje dos till de äldsta och mest sköra som vaccinerades tidigt.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-18

– Det här är ett så kallat klusterutbrott, det vill säga att vi får flera fall inom samma grupp personer:. Äldre som är vaccinerade tidigt och det är klart att vi börjar fundera på hur lång effektiv tid vaccinen har som man fått två doser av. Jämför man med andra vacciner, exempelvis för influensa, så är det ungefär tio månader medan mässlingvaccin är livslångt. Och vi har ingen erfarenhet av covid 19-vaccin på lång sikt ännu, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind till P4 Östergötland. 

Det är första gången på nästan tre månader som någon på regionens äldreboenden smittats av covid-19.

Senioren har tidigare skrivit om en eventuell tredje dos i höst för vissa riskgrupper men Folkhälsomyndigheten har ännu inte tagit beslut om det.

Vill ha besked från Folkhälsomyndigheten

Israel har redan börjat och Tyskland, Storbritannien och USA avser att sätta igång med en tredje dos inom kort.

Britt Åkerlind vill nu att det samlas in data för att ta reda på hur vanligt det är med genombrottssmitta för fullvaccinerade.

– Då måste vi börja fundera på exempelvis en tredje spruta ganska snabbt inom äldreomsorgen eller andra åtgärder. Och då blir det nationella beslut som grundar sig på förhållanden i hela landet, säger Britt Åkerlind till P4 Östergötland och hoppas på ett så snabbt besked som möjligt från Folkhälsomyndigheten så att de kan sätta igång med planeringen.

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-18
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas