FHM: Tredje dos i höst till personer med nedsatt immunförsvar
Anders Tegnell. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

FHM: Tredje dos i höst till personer med nedsatt immunförsvar

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos till personer med kraftig nedsatt immunförsvar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Däremot är det oklart när andra riskgrupper kan få en påfyllnadsdos.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-26

Folkhälsomyndigheten skriver vidare att man konstaterat att personer med allvarlig medfödd eller förvärvad immunbrist på grund av sjukdom eller behandling skulle kunna få ett bättre skydd mot covid-19 med en tredje dos. Dessa grupper får ofta ett sämre antikroppssvar av två doser jämfört med andra friska personer.

– En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar. Vi vill också poängtera vikten av att anhöriga vaccinerar sig mot covid-19 och att alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma om man är sjuk och testar sig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i pressmeddelandet.

Cirka 40 000 personer

Rekommendationen gäller från 1 september och enligt Sveriges Radio Ekot rör det sig om cirka 40 000 personer i Sverige. Det är bland annat personer som är organtransplanterade, lider av njursjukdomar och går i dialys eller har andra immunbristsjukdomar.

– De här personernas immunsystem behöver mer av en kick och den här tredje sprutan verkar då kunna ge den kicken så att de börjar producera antikroppar och andra celler för att kunna försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

På sikt kommer även andra riskgrupper som äldre och sen övriga befolkningen att erbjudas en tredje dos men det är inte aktuellt nu, enligt Anders Tegnell.

”Viktigare nå ut till ovaccinerade”

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Israel har redan börjat ge en tredje dos och länder som Storbritannien, Tyskland och USA kommer också att sätta igång med det inom kort och i Sverige är det många som undrar varför inte vi inte gör det här också.

– För mig är det ganska oförståeligt. Brittiska data och andra länders data talar inte för en tredje dos. Att den trots det är så högt på agendan är lite svårt att förstå. Det är mycket viktigare att vaccinera de som vi ännu inte nått. En sådan spruta gör en väldigt stor skillnad, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas