Folkhälsomyndigheten: Det blir en målkonflikt
Karin Tegmark Wisell. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Folkhälsomyndigheten: Det blir en målkonflikt

Det finns en målkonflikt när det å ena sidan handlar om att skydda äldre från ovaccinerad personal och å andra sidan rätten till arbete. Det säger Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell på en av Seniorens tre frågor på torsdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-17

Längre ner kan du läsa alla frågorna och Folkhälsomyndighetens svar.

Senioren: Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till Dagens Nyheter att en tredje dos till äldre kan börja ges i november-december. Hur ser den tidsplanen ut, inte minst nu med tanke på alla rapporter om smitta på äldreboenden?

– Vi har ingen tidplan i dagsläget och vi har inget beslut, men det Johan framförde där var att det kan bli ett sånt scenario att det blir aktuellt att testas i november, till exempel. Men det finns fortfarande inget beslut som är taget i den frågan, men som vi var inne på tidigare, så är det viktigt att se till den här gruppen som är den mest sårbara och följa noga och se om det finns tecken på att man har ett minskat skydd eller en ökad förekomst av svår sjukdom i gruppen och då är det inte omöjligt att det kan bli aktuellt redan i november.

Senioren: Antalet avlidna har ökat de senaste veckorna. Beror den ökningen på att fler smittas på äldreboenden nu när skyddseffekten börjat avta för de som vaccinerades tidigt i kombination med att ovaccinerad personal jobbar?

– Vi vet ju att det har kommit in smitta på boenden och när man har nystat och försökt titta på vad som har orsakat den här smittspridningen så är det inte ovanligt att det har förekommit ovaccinerad personal. Så det är ju ett område som man måste jobba, från arbetsgivarhåll tillsammans med sina medarbetare, kring att adressera den sidan. Nu är det fortfarande så att man måste jobba med det vi kallar source control, alltså skydd mot smitta, fortsatt, och göra riskbedömningen att behöver man ha munskydd, behöver man skydda sina vårdtagare eller sina brukare i olika sammanhang. Så vad det är, om det beror på ett minskande skydd i den här gruppen eller en ökande exponering är väldigt svårt att bena ut för vi har en ökad förekomst i samhället samtidigt.

Senioren: Johan Carlson sa också på regeringens pressträff tidigare på torsdagen att ovaccinerade inte bör gå på stora evenemang som konserter, bio och idrottsarrangemang och att det är olämpligt att dansa och besöka barer där det är trängsel. Men det är fortfarande fritt fram för ovaccinerad personal att jobba på äldreboende och inom hemtjänsten. Hur går det ihop?

– Rätten till att arbeta är också en faktor som behöver beaktas så vi har helt enkelt målkonflikter i att vi har krav på hälso- och sjukvården och omsorgen att man ska ha kvalité, man ska ha patientsäkerhet och det måste också beakta rätten att vara på arbetsplatsen. Så här är det angeläget att arbetsgivaren fortsatt tillsammans med berörda, reglerande myndigheter tittar på vilka är möjligheterna utan att åsidosätta nån av de olika aspekter som behöver tas in i det här. Men självklart är det så att vår rekommendation är att man ska vara vaccinerad när man är nära äldre personer och riskgrupper.

Du ser alla frågorna och svaren i det här tv-klippet.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas